Карта
Бележник ()

Полски мол договори най-голямото рефинансиране в ЦИЕ

Кредитиране

Полският търговски център Galeria Mokotow е постигнал споразумение за рефинансиране, което според PropertyEU е най-голямото по обем за тази година за пазара на имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Молът, който е съвместна собственост на компаниите Globe Trade Center (GTC) и Unibail-Rodamco, е договорил кредитна линия на стойност 205 млн. евро от консорциум от германски банки.

В условията на финансова и кредитна криза банките са изключително предпазливи при отпускането на финансиране, още повече за пазара на имоти, който е една от основните причини за началото на рецесията.

През последните месеци се наблюдава известно раздвижване на кредитните пазари, но въпреки това банките предпочитат да работят основно с компании, които познават добре и които са с доказани позиции на пазара.

„Активът (за който се договаря финансиране) също тряба да демонстрира силно представяне“, коментира Ерез Бониел, финансов директор на GTC.

Galeria Mokotow бе един от първите големи търговски центрове при своето отваряне през 2000 г. Той има брутна отдаваема площ от 62 300 кв. м, над 12 млн. посетители годишно и среден годишен оборот от 256 млн. евро.

Единият от собствениците на мола, GTC, присъства и на българския пазар. У нас компанията има проекти за молове в Стара Загора, в Бургас, Варна и Русе. Наред с това тя бе обявила планове да изгради жилищен комплекс с 600 апартамента и площ от 61 хил. кв. м в близост до търговския си център в Бургас.

Другият собственик, базираната във Франция Unibail-Rodamco, управлява 100 търговски центъра в 12 европейски държави. Към края на юни портфолиото й от имоти се оценява на 22,8 млрд. евро.

Източник: investor.bg

(02.09.2009)