Карта
Бележник ()

Очакваме 2% ръст на чуждите туристи през зимата

Туризъм

Въпреки летните температури, туристическият бранш вече се приготвя за наплива на туристи през зимния сезон. Очаква се тази година в зимните месеци да посрещнем 1 750 000 чужди туристи. Това ще е с над 2% повече от миналата година.

От няколко седмици в Банско кипи усилена подготовка. „Чистим града от листа, от шума, от клони, дърветата са оформени, така че да има и някакъв вид и през зимата”, обясни кметът Георги Икономов.

Хотелиерите са в трескаво очакване на снега и гостите, които той ще доведе. Хотелите, хижите и къщите за гости могат да приютят около 30 000 туристи.

„Тази година очакванията ни са отново много положителни. Още по-голям ръст, най-малко с 10%. По отношение на резервациите, те започнаха изключително интензивно още от сега”, обясни Диана Мазарева, която е управител на хотел.

Около Коледа и Нова година предстоят и два дълги уикенда от по пет дни, а очакванията на бранша са тогава 480 000 българи да почиват у нас, а 160 000 сънародници да отидат на почивка в чужбина.

Готовата магистрала „Тракия” пък е увеличила с 50% българите, които почиват през уикенда, посочва bTV.

„Зимните туристи пък обичат повече уюта, а не туровете по барове. Те са и по платежоспособни”, обясни Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Според Калин Драганов от Асоциация на турооператорите през зимата почива средна класа – туристи, които разполагат със средства.

Тази година в България се очаква поне 50% увеличение на туристите от Турция, а заради кризата - и много италианци по ски курортите.

Източник : http://profit.bg/

(28.10.2013)