Карта
Бележник ()

От юли започва разделното събиране на отпадъците в София

Екология

Разделното събиране на отпадъци в София ще започне в началото на юли. Това заяви пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова. Това ще се случи първо в кварталите „Овча купел" и „Кремиковци", а предстои да бъдат подписани договори с фирми за разделно събиране на боклук в общо 22 района на Столична община, посочи още Фандъкова. Пилотният проект е финансиран от Европейската комисия. На днешното заседание на Столичния общински съвет бе прието да се създаде общинско предприятие за третиране на отпадъците, което да отговаря за инсталацията на гара Яна, близо до Горни Богров.

Йорданка Фандъкова отбеляза, че общинското предприятие, което ще бъде създадено, ще бъде свързано с цяла интегрирана система за отпадъците и подчерта, че вече е готова част от първия етап на депото, което в момента е в пробна експлоатация. „В тази система влизат както няколко инсталации, така и пилотния проект за разделно събиране на отпадъци, който в момента е в ход и буквално в началото на юли вече ще започнат и хората да работят по него. Октомври 2013-а е срокът, в който строителните дейности там трябва да са завършени, а в началото на 2014-а да започне реалната експлоатация", каза Фандъкова. Тя допълни, че инсталацията за компостиране предполага още в началото на следващата година да започне не само разделното събиране, а и преработването на биологичните отпъдаци – хранителни и зелени, в двете изграждащи се инсталации.

Столичният кмет коментира и избора на изпълнител на проекта. Тя напомни, че първоначално е имало 11 участници, като двама от изгубилите, обжалват избора. Кметът сподели, че не само няма притеснение от обжалването. Проектът е на обща стойност около 350 млн. лева и включва административна сграда, депо, инсталации за компостиране и механично-биологично третиране на отпадъци и пречиствателна станция.

Източник: http://dariknews.bg/

(17.05.2013)