Карта
Бележник ()

Новата кула на летище София отличена с награда Сграда на годината

Любопитно

Новата летищна контролна кула на ДП „Ръководство на въздушното движение" (ДП РВД) на летище София беше отличена с първо място в категорията Сгради със специално предназначение в Националния конкурс „Сграда на годината 2013", съобщи пресцентърът на Министерство на транспорта.

При изграждането на новата летищна контролна кула на ДП РВД прецизно е обмислено и проектирано разположението и функционалността на работните места, площта за оперативната зала за обслужване на въздушното движение и метеорологично обслужване.

Спазени са изискванията за обзор към пистата за излитане и кацане, като е осигурена и открита площадка за наблюдение на контролираната зона на летището.

Предвидена е възможност за оборудване на работни места за обслужване и на втора писта, ако такава бъде изградена в бъдеще, се казва в съобщението.

Всички оперативни системи и съоръжения, пряко свързани с процесите по управление на въздушното движение са двойно подсигурени с цел гарантиране на постоянно и безопасно обслужване на полетите.

Новата контролна кула не е поредната инвестиция, строеж или съоръжение. Тя е уникална, както със своята архитектура, така и със сложността на внедрените в нея технически решения.

Проектът е финансиран изцяло със средства на ДП РВД, като всички участници в строителния процес - проектант, консултант и строител са само български фирми. Изпълнител на работно проектиране и строителство на обекта е „Главболгарстрой" АД.

Източник: http://profit.bg

(13.12.2013)