Карта
Бележник ()

Нациите, които купуват най-много мебели

Любопитно

Първи в класацията са германците. През изминалата 2013-а на глава от населението се пада по 390 EUR, като тук не са включени аксесоарите и украшенията за дома. Ако и те влязат в сметките, то тогава към сумата от 390 EUR трябва да се прибавят още 150 EUR на човек. Причината германците да харчат толкова много пари за дома си е, че прекарват средно по 340 дни в него”, казва експертът Урсула Гайзман.

На второ и трето място се нареждат австрийците и шведите, съответно със суми от 360 EUR и 340 EUR на глава от населението. Колкото по на Изток се отива, толкова и по-малка става сумата, която хората могат да отделят от семейния бюджет за мебели. Така например, в Русия тя възлиза средно на 70 EUR.

Интересното е да се отбележи, че докато германците са първи по покупка на мебели в Европа, то мебелната индустрия на Федералната република не може да се похвали с ръст през 2013 г. Единствено фирмите, които се занимават с кухненска мебел са успели да съхранят продажбите си от предходните години. Причината е в намаления експорт, в частност към Южна Европа.

Ръст на продажбите на мебели обаче се очаква да има през тази година, която е изпълнена с редица световни спортни събития. Тогава се купуват не само телевизори, но и дивани и други мебели, споделят специалисти от бранша.

 

 

Източник: http://fakti.bg/

(14.01.2014)