Карта
Бележник ()

Лихвите по старите кредити тръгнаха надолу

Кредитиране

Банките значително са подобрили условията по потребителските и жилищните кредити за стари клиенти. Лихвите по тези заеми се понижават както на годишна, така и на месечна база. Това показват данните на Българската народна банка (БНБ) за октомври.

Най-много са поевтинели старите потребителски кредити в евро. Средната лихва по тези заеми през октомври е била 9,49%. Това е с 0,19 на сто по-малко в сравнение с предходния месец. На годишна база пък поевтиняването е с 0,61%. Банките са намалили лихвите и по старите потребителски кредити в левове, показват данните на БНБ. Така през миналия месец средното им ниво е било 11,85%. Спрямо септември понижението е символично – с 0,08 на сто. На годишна база тези кредити са поевтинели с 0,29%.

От статистиката на централната ни банка става ясно още, че условията по жилищните кредити за стари клиенти също се подобряват. За разлика от потребителските заеми при тях по-сериозно поевтиняване има по ипотеките в левове. През октомври средната лихва по старите жилищни заеми в българската валута е била 8,84%. Спрямо предходния месец това е с 0,12 на сто по-малко. На годишна база пък лихвата се е свила с 0,52%. Поевтиняването на старите жилищни кредити в евро е близко до тези нива. През миналия месец средната лихва е намаляла с 0,11 процентни пункта до 7,70%. Спрямо същия период на 2011 г. средният лихвен процент по този вид заеми се е свил с 0,43 на сто.

Банките са подобрили леко условията по кредитите и за новите клиенти, става ясно от данните. Изключение правят само потребителските заеми в евро, при които се отчита поскъпване. Например през миналия месец годишният процент на разходите (ГПР), в който освен лихвата са включени всички такси и комисиони, по тези кредити е бил 11,09 на сто. Това е с 0,37% повече в сравнение със същия период на миналата година. Дори на месечна база има поскъпване от 0,09 на сто.

При фирмените кредити до 1 млн. евро също има подобрение, сочи статистиката на БНБ. През октомври средната лихва по тези кредити за нови клиенти в левове е 8,15%. Това е с 1,25 на сто по-малко спрямо година по-рано. Лихвата по същите заеми в евро е 7,62 на сто. През октомври 2011 г. обаче тя е била 8,48%.

Източник и снимка: www.monitor.bg

(28.11.2012)