Карта
Бележник ()

Къде отиват старите компютри?

Екология

      Приключиха конференциите на световните техногиганти. Google, Apple и Microsoft обявиха нови продукти, които ще излязат на пазара в близките седмици. Докато производството на електронни устройства се увеличава главоломно обаче, светът е изправен пред предизвикателство: отпадъците от старите компютри, мобилни телефони и принтери.

Големите производители на черна техника изкарват нова гама продукти всяка година. Освен че техническият напредък се ускорява, производството също се покачва непрекъснато. Проблемът обаче е, че масово техниката не се рециклира. А компютрите и мобилните устройства съдържат много отровни вещества.

Прохождащата рециклираща индустрия засега не може да смогне с огромното производство и потребление на техниката. Между изкарването от употреба на устройствата и предаването им за рециклиране също има огромно забавяне.

Ценните и редки суровини, използвани в черната техника, са опасни не само при разграждането на устройствата. Добивът на тези метали е изключително "мръсен", но и скъп процес. Именно по тази причина суровините от стари устройства масово се "рециклират" в бедните страни по света. Там компютрите се изгарят, за да останат само скъпите метали, използвани в уредите. Процесът обаче е изключително вреден.

Абсолютен монополист при добива на редкоземни метали - основна съставка на електрониката - е Китай. 95% от световните залежи се намират там, посочва ТВ7. Наскоро обаче Пекин наложи сурови квоти за износа си. Властите там твърдят, че така ще се опази околната среда. В действителност обаче пазарът на устройства в Китай се разраства мълниеносно.

Освен това китайски фирми са сред най-големите производители и на специализирана техника, използвана в инфраструктурата на мобилните комуникации. Така че наложените квоти могат да означават просто разрастване на вътрешния пазар. Дали това ще подтикне западните производители към използването на рециклирани суровини?

Източник: profit.bg

(09.07.2012)