Контрол и за бързите кредити

Кредитиране


Законът за потребителския кредит ще важи и за малките бързи заеми под 400 лв. Това решиха вчера депутатите от икономическата комисия в парламента при гласуване на промени в Закона за защита на потребителите, съобщи „Фокус“. Промяната се налага заради злоупотреби на фирмите, които отпускат т. нар. лесни заеми.

Междувременно в пленарната зала депутатът от БСП Румен Гечев съобщи, че ще бъдат внесени още промени, чрез които да бъдат защитени потребителите. Според него броят на таксите за кредитополучателите трябва да бъде намален и да се определи способ за формирането им на базата на пазарната стойност на услугите, за които се събират. Гечев посочи още, че таксата за предсрочно погасяване на ипотечните кредити трябва да слезе на равнище от 1% до 0. Предвиждат се и промени, свързани с оценката на ипотекираните жилища, когато длъжникът няма възможност да изплаща кредита.

Междувременно в пленарната зала депутатите приеха на първо четене Закона за кредитните институции. Така обменните бюра вече няма да се регистрират в БНБ, а само в НАП.

Източник: http://monitor.bg/

(16.01.2014)