Карта
Бележник ()

Как се измениха цените на имотите във водещите градове през 2014

Пазарът на имоти

Купувачите на недвижими имоти могат ще се зарадват на новината, че офертните цени на недвижимите имоти в трите водещи града на страната се понижават от началото на годината. Най-голямо е понижение в столицата, където офертните цени на тристайните са се понижили с 6.2%, следвани от понижението в офертите при двустайните, намалели с 4.7%, според справка във водещия сайт за оферти imot.bg. Ръст в столицата отбелязват единствено офертните цени на най-малките – едностайни апартаменти, които се отличават с относително слабо предлагане и изоставане в цените през последните месеци. В Пловдив спадът при офертите е далеч по-скромен - в размер на 1.7% за тристайните и 3.7% за двустайните, както и 0.9% за едностайните апартаменти. Във Варна тристайните поевтиняват с 1.1% за първите два месеца, а двустайните с 2.2%. С 2.1% обаче поскъпват офертните цени на най-малките жилища в морската столица.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Четвъртият по големина град в България – Бургас, е единственият град, където поскъпват и трите типа разглеждани имоти, като офертните им цени са по-високи от тези във Варна. С най-голям ръст в Бургас се отличават офертите при двустайните жилища – те нарастват с 7.2%, следвани от повишението при едностайните с 3.6% и тристайните с 3.5%. По типове имоти офертите при тристайните се повишават с най-много в Русе – с 7.4%, докато при едностайните най-голям е ръстът в Добрич – с 4.7%. С 11.5% се понижават офертните цени на едностайните в Сливен, но това не е показателно - предвид на малкия брой оферти за подобен род имоти в града. Най-голям спад бележат офертните цени на двустайните в Пловдив от началото на годината, понижавайки се с 3.7%, докато тристайните поевтиняват с най-много в столицата.

Източник и снимка: http://profit.bg/news/Kak-se-izmeniha-tsenite-na-imotite-vuv-vodeshtite-gradove-prez-2014/nid-119754.html

(05.03.2014)