Карта
Бележник ()

Ипотечното кредитиране на Острова продължава да расте

Кредитиране

Броят на одобрените ипотечни заеми във Великобритания се повиши за четвърти пореден месец през юли и стига най-високото си ниво от февруари 2008 г. Техният брой надхвърля 38 хил. през юли, което е със 7,4% повече спрямо юни и със 76,7% повече от юли 2008 г. 
Данните на Британската банкова асоциация се оказаха по-добри от пазарните очаквания за увеличение на одобрените ипотечни кредити до 37 900 спрямо първоначално обявените за юни 35 200. Нетните ипотечни заеми, които изключват погасителните вноски, се увеличават с 1,6 млрд. паунда.
Според Дейвид Дуукс, който е директор на статистическия отдел на Британската банкова асоциация, броят на одобрените ипотечни кредити за покупка на жилище продължава да расте, но стойността на новоотпуснатите заеми до голяма степен се компенсира от изплащанията по стари заеми.
В резултат на това нетната стойност на ипотечните заеми остава почти без промяна през юли. Дейвид Дуукс допълва, че през последните месеци домакинствата във Великобритания са се фокусирали върху подобряването на своето финансово състояние и спестявания.
Британската лира поскъпва с 0,3% спрямо долара от началото на днешната валутна сесия. Към 13:50 ч. българско време една британска лира се разменя срещу 1,6368 щатски долара спрямо курс от 1,6363 долара за паунда преди данните за ръста на ипотечното кредитиране.

Източник: investor.bg

(25.08.2009)