Карта
Бележник ()

Ипотеките ще поевтиняват плавно и през 2014 г.

Кредитиране

“Кредит Център” предвижда и около 5% ръст в тегленето на потребителски кредити

Ипотечните кредити в лева с плаваща лихва ще поевтинеят още повече през 2014 г. и ще станат най-предпочитаните заеми за покупка на жилище.
 
Ръстът при тегленето на такива кредити ще е много плавен, като постепенно размерът им ще става по-висок и ще покрива все по-голяма част от цената на жилището.

Това са прогнозите, които направиха Уникредит Булбанк и консултантската компания “Кредит Център”.

Според Екатерина Кирилова, шефка на маркетинга на Уникредит Булбанк, през тази година е бил наблюдаван понижен интерес към ипотечните кредити в евро с фиксирана лихва за разлика от засилващия се интерес към заемите в лева с плаваща лихва.

Друга тенденция според нея е засилващият се ръст на покупките на жилища с кредити в петте основни града - София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. Търсят се все повече жилища с цени около 70 000 евро за сметка на по-евтините. Тя смята, че тенденцията, заедно с намаляването на лихвите по кредитите, ще продължи и през 2014 г., въпреки че домакинствата като цяло ще са много предпазливи заради несигурната обстановка.

Според Кирилова през тази година средният размер на отпуснатите ипотечни кредити се е увеличил от 64 000 на 67 000 лева, като догодина тази тенденция ще продължи.

Шефът на “Кредит Център” Тихомир Тошев също твърди, че ипотечните кредити в лева ще доминират на пазара през 2014 г.

По негови данни тези кредити в момента са три четвърти от всички. Тошев обаче предвижда по-голямо намаление на лихвите по потребителските заеми - с 0,25 до 0,75 процентни пункта. Причината според него е, че при ипотечните заеми имаше достатъчно голямо поевтиняване през тази година и догодина най-вероятно лихвите при тях ще намалеят символично.

Според “Кредит Център” до края на 2014 г. финансирането при покупка на жилище ще стигне до 75% от стойността на имота при положение, че сега е с около 10 процентни пункта по-малко. Увеличението на интереса към кредитиране на покупка на жилище обаче ще бъде плавно според компанията.

“Кредит Център” предвижда и около 5% ръст в тегленето на потребителски кредити през 2014 г. Част от този ръст ще дойде заради факта, че често купувачите на жилища смятат потребителския заем като допълващ към ипотечния.

Източник: http://www.pariteni.bg

(20.12.2013)