Карта
Бележник ()

Интернетът на бъдещето: видео съдържанието измества текста

Любопитно

Мобилните технологии, добавената реалност и видеата ще доминират в света на онлайн услугите през новата година

През следващите 12 месеца съдържанието ще възвърне водещата си роля в уеб бизнеса и дигиталния маркетинг, а иновативните типографски решения и технологии като HTML5 ще играят все по-важна роля в създаването на запомнящи се сайтове. Това поне предвиждат експертите на уеб агенция eDesign за тенденциите в сектора през 2014 година

Мобилните приложения и разплащания ще играят все по-осезаема роля в сектора на онлайн услугите, компаниите ще търсят нови социални канали и алтернативи на Facebook за своите послания, а „ненапудрените“ и реалистични рекламни формати, в комбинация със силно съдържание ще бъдат водещи в онлайн маркетинга. Това са част от акцентите в традиционната прогноза за развитието на онлайн сектора на екипа на дигитална агенция eDesign.

Изводите са, че технологии като HTML5 и CSS3 ще позволяват създаването на още по-запомнящи се дизайни, видео съдържанието ще измести текста, а нови класове мобилни устройства, както и технологии като „добавена реалност“ ще доведат до появата на още по-иновативни маркетингови решения.

Тенденциите при уеб дизайна

„Все още голяма част от дисплей рекламата в интернет е базирана на технологията Flash, което я прави недостъпна на множество мобилни устройства и позволява лесното ѝ изключване от самите браузъри, но тази тенденция ще се промени през 2014 година. Проблемът с „пакетирането“ на рекламата в един файл е това, което все още принуждава порталите да използват Flash в банер позициите си, но през новата година се очаква компаниите да се обърнат към новата версия на езика HTML5”, смята Георги Костов, криейтив директор на eDesign.

По думите му по-широкото навлизане на технологии като HTML5 и CSS3 ще позволи създаването на по-креативни анимации и паралакс ефекти. Добре премислените и умерени HTML ефекти ще бъдат в основата на изготвянето на съвременни и запомнящи се уеб страници през тази година.

Според Георги Костов, съдържанието ще възвърне водещата си роля в уеб пространството, за сметка на популярните през последните години практики за автоматизирани, нискобюджетни Facebook кампании, пазаруване на „лайкове“ в социалните мрежи, създаване на многобройни еднотипни текстове и псевдоновинарски сайтове с изкопирано съдържание, целящи постигане на по-добра позиция в търсачките. Създаването и употреба на качествено съдържание (текст, снимки, видео) ще става все по-ключово за изграждането на добро уеб присъствие, а причините за това са както в поведението на потребителите, които стават все по-критични от една страна, така и в новите ъпдейти на Google от друга.

Една тенденция, която отдавна наблюдаваме в други страни по света, скоро ще стане факт и у нас: видео съдържанието ще измести текста като най-значим инструмент за представяне на новини, концепции и фирмени послания. Въпреки че все още продуцирането на видео съдържание е доста скъпо, все по-често наблюдаваме този формат както в медийните и блог сайтове, така и в социалните мрежи, презентационни сайтове, онлайн магазини и др. Появата на нови и по-достъпни технологии за създаване на видеоклипове ще засили тази тенденция през следващите месеци.

Адаптивният (responsive) дизайн през новата година ще бъде повсеместно явление. Предвид статистиките за увеличаващата се употреба на смартфони, таблети и други мобилни устройства в България, липсата на responsive дизайн или мобилна версия на дадена интернет страница вече може да се нарече най-малкото недалновидно и повечето нови уебсайтове ще бъдат съобразени с тази тенденция. Големината на телефонните дисплеи, все по-бързите мобилни връзки и все по-продуктивните телефони ще бъдат предпоставка адаптивните сайтове да се наложат за сметка на т.нар. „native“ мобилни приложения.

През тази година в уеб дизайна ще навлязат нови и интересни типографски решения. Тенденциите са към употреба на по-големи шрифтове, както и към използване на няколко различни гарнитури. Използването на уеб-шрифтове прави възможни значително по-интересни типографски решения. И през новата година обаче ще си остане проблем намирането на качествени кирилски шрифтове за уеб.

Готови ли сте за „Wearable devices“

Очакванията са през тази година да навлязат по-широко т.нар. „wearable devices“ - устройства, които се носят по ръцете, главата или дрехите. Първите „умни“ часовници и очила за добавена реалност вече са на пазара и очакванията са през тази и следващите години да видим все по-интересни устройства от този тип. Те ще дават добавена стойност в различни житейски ситуации и навици (контрол на достъпа, биометрика, разплащания, забавление и игри, образование и др.) Всички тези джаджи ще бъдат свързани с мобилни телефони или направо с интернет, което ще създаде нова пазарна ниша и интересни нови възможности за дигитален маркетинг и продажби.

През 2014 г. разплащанията през телефона (pay-through-phone) ще навлязат все по-широко в ежедневието ни, създавайки нови възможности за електронна търговия. Най-общо в момента са разпространени четири основни начина за разплащане с мобилен телефон - SMS с добавена стойност, надплащане към месечен абонамент, безконтактни транзакции посредством технологията за пренос на данни на близко разстояние NFC (Near Field Communication) и интернет базирани виртуални портфейли. Последните бележат най-голям ръст, като такива услуги вече предлагат повечето големи онлайн играчи.


В мобилния сектор ще се наложат мултиплатформените приложения. Все повече услуги и приложения оперират изнесени на виртуални сървъри, използвайки концепцията за „софтуер като услуга (SaaS – Software as a Service). Това ще позволи на мобилните устройства от средство за забавление, комуникация и достъп до информация, да се превърнат в пълноценни работни платформи.

Мобилният маркетинг завладява нови територии

Въпреки опасността от насищане ремаркетингът и през тази година ще се налага като работещ инструмент в дигиталния маркетинг. Аудиторията, която вече е посещавала даден сайт или приложение, ще бъде все по-важна за компаниите и медийните организации, а появата на нови инструменти за ефективна комуникация с нея ще засили този процес, убеден е Георги Костов.

Според творческия директор на eDesign през 2014 г. все по-често ще чуваме концепции като „multichannel“ и „omnichannel“ маркетинг. Търсенето на по-ефективни канали, голямата конкуренция, стремежът към по-високи стойности на показатели като FAD (Frequency of advertising display) от страна на рекламодателите, ще доведат до изместване на формата на реализиране на рекламните кампании. Планирането ще става все по-сложен и интересен микс от креативност, визуална комуникация, технически познания, добро медийни покритие и сложни механики за ангажиране на потребителското внимание.

Нуждата от нови социални канали за реклама ще стане все по-осезаема през новата година. Наличието на некоректна и подвеждаща реклама във Facebook неминуемо ще доведе до строги регулации по отношение на използването на мрежата като рекламна платформа. Освен това конкуренцията в нея е огромна, което ще бъде предпоставка за развитие на алтернативни социални канали като YouTube, Pinterest и други. Същевременно се очаква тенденция за използването на повече рекламни снимки и изображения в социалните канали, както и разнообразяване на кампаниите там.

Все по-актуални през новата година ще са „ненапудрените“ и реалистични рекламни формати, които се възприемат много по-лесно от потребителя и внушават честност и откритост на посланията. В комуникацията с потребителите ще доминират простите и ясни послания.

Мобилният маркетинг ще навлезе с бързи темпове през новата година. Движещи фактори за тази тенденция ще бъдат ръстът в употребата на „умни“ мобилни устройства, както и новите технологии и приложения за мобилна реклама като „geo tracking“, локално търсене на продукти и оферти, добавена реалност и др.

Междувременно технологията, която може да се носи на тялото е голямата тема в сектора през 2014 г. Неслучайно тя е и водещият лайтмотив на технологичното изложение CES през тази година.

Има голям интерес от редица компании, които разработват устройства, които могат да се носят върху тялото – смарт часовници, вълшебни ленти, и фитнес колани и други.


Източник: http://www.investor.bg/

(13.01.2014)