Карта
Бележник ()

Зимният туризъм у нас на 4-то място в Европа

Туризъм

България е на 4-то място по темп на развитие на зимния туризъм в Европа. През изминалия зимен сезон страната ни е посетена от над 1 млн. туристи, което е ръст от 8,2%. Очакванията са тази положителна тенденция да се запази и през сезон 2013-2014. Това стана ясно по време на среща на зам.-министър Бранимир Ботев със световни медии в рамките на изложението World Travel Market в Лондон.
"Летният сезон също беше успешен за България. За периода юни-август 2013 страната ни е посетена от над 3,5 млн. туристи, което е ръст от 5,4%", посочи заместник-министър Бранимир Ботев. Най-голям е броят на туристите, посетили България през летния сезон, от Русия, Германия, Румъния, Гърция, Украйна, Великобритания.
Българският щанд бе посетен от изпълнителния директор на британската туристическа агенция Санди Дау. Той обсъди със зам.-министър Ботев потенциала на България за привличане на повече туристи от Великобритания в областта на балнео и спа и културния туризъм.
Британският изпълнителен директор на агенцията по туризъм изрази възхищението си от привлекателната визия на българския щанд, професионалното представяне на страната ни и дегустацията на български вина.
Българските вина впечатлиха и водещи британски журналисти, които участваха в дегустацията, водена от известния сомелиер Любомир Стоянов. Напитките бяха подбрани така, че да представят отделните български винарски региони и типично българските сортове, като карловски мискет, димят, мелник, рубин, мавруд.
Едно от лицата на CNN и водещ световен бизнес журналист Ричард Куест настоя да разговаря с българския заместник-министър за предимствата на България като инвестиционна и туристическа дестинация. Двамата се споразумяха за посещение на Куест у нас, а до края на 2013 екип на CNN ще посети страната ни. Основната идея е България да се представи като място с богато културно и цивилизационно наследство, както и да се очертаят възможностите за инвестиции и правене на бизнес у нас.

Източник и снимка: http://www.economy.bg

 

(06.11.2013)