Карта
Бележник ()

За първи път: Популярността на есемесите намалява

Любопитно

Броят на текстовите съобщения е намалял за пръв път от изобретяването на есемеса през 1992 г., пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания.
Анализаторите от "Делойт" са установили, че потребителите се ориентират към по-съвременни и евтини услуги като "Уатсап", "Снапчат" и мобилни имейли.
Данните сочат, че броят на изпратените миналата година текстови съобщения във Великобритания е намалял със седем милиарда до 145 милиарда. Това е първият отчетен спад в популярността на есемесите от 1992 г. и анализаторите очакват тенденцията да продължи.
Текстовите съобщения се сдобиха със свой собствен език и се превърнаха в особено популярна форма за даряване на средства за благотворителност, гласуване в телевизионни състезания и допитвания, разговори с приятели.
Пол Лий от "Делойт" обаче смята, че славните дни на есемесите са отминали.
За сметка на това потреблението на мобилни телефони е по-стабилно от всякога.
"Тази година очакваме да бъдат изпратени 300 милиарда незабавни съобщения за сметка на традиционните текстови съобщения", казва Лий.
Британците насочват вниманието си към незабавни алтернативи на есемесите, които са по-евтини или безплатни, като например приложението "Уатсап" за смартфони, даващо възможност на цели групи потребители да общуват едновременно и да си изпращат клипове и снимки.
От "Делойт" прогнозират, че тази година във Великобритания броят на текстовите съобщения ще намалее до 140 милиарда, докато този на незабавните съобщения ще "скочи" до около 300 милиарда.
Първото текстово съобщение е изпратено от централата на британската телекомуникационна компания "Водафон" в Нюбъри през 1992 г. от инженера Нийл Папуърт.
През 1993 г. компания "Нокиа" произвежда първия телефон, способен да изпраща есемеси, припoмня изданието.

Източник: http://www.vesti.bg/
Снимка: Интернет

(15.01.2014)