Карта
Бележник ()

Емо Чолаков прогнозира мир, любов, високи цени и ниски лихви на пазара на имоти в България

България

След продължителната облачност на пазара на имоти, предстои да се радваме на все по-слънчево време. За радост на продавачите цените ще продължат да се покачват, като до края на годината се очаква цената на панелен едностаен апартамент в ж.к Младост 4 да надскочи 50000 евро.

Това прогнозира в новото си амплоа, обичаният от малки и големи главен синоптик на доброто настроение - Емил Чолаков, на празника ни в София Ринг Мол, точно в деня на София.

Вероятно повлиян и от празника Вяря, Надежда, Любов, а вероятно и от чара на двете си красиви асистентки, Емо Чолаков, в типичния за него стил, обрисува много динамична прогноза за пазара на имоти. В нея се редуваха атмосферни фронтове с ниско и високо налягане, бурен вятър и променлива облачност, но в крайна сметка се разбра, че в дългосрочен план можем да очакваме слънчево време с високо температурни цени на имотите.
Всъщност, най-оптимистичното в цялата прогноза беше, че тези цени ще бъдат приети радушно от всички играчи на пазара, най-вече заради щедростта на банките, които безоблачно ще отпускат безлихвени кредити.

Добра е и перспективата пред брокерите – очакват ги високи комисиони, провеждане на огледи с дронове и придвижване с електромобили.

Ето и пълната прогноза на Емо Чолаков, които в крайна сметка не пропусна да отбележи, че „всичко е и Божия работа”.

„След продължителната облачност на пазара на имоти в България предстои да се радваме на все по-слънчево време. За радост на продавачите цените на имотите ще продължат да се покачват, като до края на годината се очакват цени от 50 000 евро за панелен едностаен апартамент в ж.к Младост 4, в гр. София.

За всеобща радост купувачите бързо ще приемат тези цени като обичайни за пазара и още от средата на идната година ще започнат да се радват на изобилие от атрактивни предложения от строителните предприемачи.

Не на последно място в тази идилична картина ще заеме и поведението на българските банки, които се очаква да свалят лихвите, забележете, до необичайните за нашия климат 2-3%. Кажете уважаеми дами и господа – не е ли това предпоставка за мир и любов на пазара на недвижими имоти в България.

Всъщност, както винаги, малко пречи на картината, за да бъде прекрасна. При очакваното през втората половина на идната година сливане на двата мегаполиса Перник и Люлин, се очаква и нахлуване от запад на по-студен ценови фронт, като по този начин над западните микрорайони на кв. Люлин (макар и за кратко) ще преобладава променлива облачност... Под въздействието на масите от купувачи с високо атмосферно налягане, напиращи от района гр. Перник, цените в Люлин рязко ще паднат – ще кажете - няма пазарна логика, но незабравяйте – зависи от нахлуването ..

Но както се казва – всичко е до време – много скоро, заредените с усвоени пари от обществени поръчки бизнесмени от северозапада ще обърнат прогнозата на 180 градуса. Очаква се масово изкупуване на панелни апартаменти, като по този начин цените в Люлин ще се изравнят и дори ще изпреварят тези в кв. Младост.

Ето защо към края на годината се очаква купувачите от двата квартала да влязат в невиждано и непознато до този момент единение на пазара на имоти в България, като притиснат от югоизток и от северозапад централната част и южните квартали на София и спрат изкупуването на имоти в тези части на града.

Това, разбира се, ще доведе до временен рязък спад на цените в централната част на София, като се очаква в Докторска градина например, те да паднат до незапомнените 300 – 350 евро на кв. метър. Такива всъщност според статистиките на Мирела са били цените от преди 25 години в тези райони, дами и господа...

Но и тази идилия бързо ще свърши. Нахлуването на купувачи от изток и югоизток – най-вече от градовете Варна, Пловдив и Бургас – бързо ще покачи цените до рекордните за този ценови сегмент – 3000 до 5000 евро на кв. метър... И това ако не е оптимистично прогноза .. здраве му кажи!

Естествено, очакваната мека зима, прохладна пролет и горещо лято, и най-вече безоблачното благополучие и любов между купувачи и продавачи на пазара на недвижими имоти, няма как да не се пренесе върху многохилядното брокерско съсловие. Очаква се още в началото на годината брокерските комисиони да нараснат до, повярвайте, незапомнените дори от руските клиенти – 12 до 15% процента.
Отпуснатите и дори размекнати от безоблачното време купувачи и продавачи на имоти с лежерно спокойствие ще заплащат, бих казал дори ще даряват брокерите с тези незапомнено високи комисиони.

Естествено, своята роля за това ще изиграят и банките – ех, отново тези банки – които вече ще отпускат безлихвени кредити за заплащане на брокерските комисиони. След всичко това ще кажете – къде се намираме, в България ли се случва това .. но не изчакайте има и още..

В средата на третото тримесечие на идната година, брокерите ще започнат да ходят на огледи с електромобили и няма да се притесняват за паркирането в градски условия – то ще бъде безплатно. Безплатно ще бъде и зареждането на автомобилите .

Ясното и безоблачно време ще наложи като масова практика провеждането на огледи с дронове.

Тази всеобща атмосфера на мир, любов и благополучие няма как да не се пренесе и върху цялото брокерското съсловие. Брокери от всички фирми – малки и големи ще се уважават и поздравяват. Добре познатите от близкото минало природни явления като прецакване, прескачане, заобикаляне.... скоро ще останат в историята и нищо няма да помрачи слънчевото и ясно време на пазара на имоти в България.”

(19.09.2016)