Карта
Бележник ()

Еколози ще протестират пред Министерския съвет заради казуса „Юлен“

Екология

Природозащитниците настояват незаконните лифтове в Национален парк Пирин да бъдат конфискувани.

Коалицията „За да остане природа в България”, която обединява над 20 природозащитни организации, насрочва за утре протест пред Министерския съвет заради намерението на кабинета да бъде преразгледан Законът за концесиите, съобщиха от коалицията.

Повод за промяната в закона е анализ на екоминистерството, според който концесионерът на ски зоната в Банско, фирма "Юлен", е превишила правата си по договора за стопанисване на държавната територия и вместо разрешените 99,55 хектара е ползвала в повече 64,789 хектара. По този повод министрите вчера са обсъждали предложението на екоминистерството в закона да се предвиди възможност за преразглеждане на концесионните договори, което според еколозите е вратичка за узаконяване на видими нарушения.

Природозащитниците настояват кабинетът да развали концесионния договор с нарушителя, а незаконно изградените съоръжения (например лифтовете) да бъдат конфискувани. Еколозите изискват и спешна рекултивация на незаконно застроените територии в Национален парк Пирин.

Според коалицията конфискуваните съоръжения трябва да бъдат предоставени на община Банско за стопанисване до предоставянето на нова концесия.

Вчера министърът на околната среда Нона Караджова обясни, че ако бъде прекратен концесионният договор с "Юлен", ски зоната в Банско ще бъде затворена за няколко години, докато траят новите процедури. Тя отрече да защитава интересите на "Юлен".

От фирмата концесионер заявиха, че всяко инвестиционно намерение в ски зоната е осъществявано законно.

Текст: investor.bg
Снимка: Интернет

(01.07.2011)