Карта
Бележник ()

Европейска компания за имоти привлича 500 млн. паунда за свои проекти

Кредитиране

Европейската компания за имоти Ballymore планира да привлече 500 млн. паунда, за да поднови проектите, които изгражда в различни части на Европа, пише в. Таймс.
Компанията бе засегната сериозно от кризата и последвалото понижение на стойностите на имотите. Сега обаче изпълнителният директор на компанията Шон Мълриън цели да набере капитал от инвеститори, които са готови да вложат най-малко по 30 млн. паунда всеки.
Средствата ще бъдат използвани за финансиране на пет или шест проекта, пише изданието.
Ballymore бе принудена да спре редица мащабни инвестиции заради кризата, сред които е и проект в Манчестър, който предвиждаше изграждането на най-високата жилищна кула в Европа. Миналата година работите по проекта бяха спрени след инвестиция от 8 млн. паунда за полагане на основите.
Източници, близки до компанията казват, че сега, след като пазарът на бизнес имоти започна да се стабилизира, нейният директор цели да разшири мащаба на дейността й 10 пъти.
Както много други компании в сектора Ballymore разчиташе до голяма степен на банково финансиране. Поради затрудненото финансиране сега тя трябва да намери алтернативни източници на капитал.
Компанията стои зад някои от най-луксозните жилищни сгради във Великобритания. Апартаментите в тях се продаваха на заможни финансисти от Ситито и чуждестранни инвеститори. След началото на кризата обаче голяма част от купувачите на апартаменти на зелено срещат трудности при плащането на последните вноски. Те дори са формирали специална група, която цели да предоговори условията с Ballymore.
Компанията трябваше да продаде част от активите си и да освободи около 50 служители поради трудностите от кризата, но сега изглежда, че е преминала през най-трудния период, пише изданието.
Наред с проектите си във Великобритания Ballymore има инвестиции и в Чехия и Словакия.
Компанията е основана през 1982 г., когато Мълриън работел като служител в сектора на социалното жилищно строителство. Той е продал къщата си, колата си и колата на своята съпруга, за да финансира първия си проект. Под негово ръководство Ballymore се превърна от малка компания за жилищно строителство в Ирландия в една от най-големите строителни и инвестиционни компании в Европа.

 

Източник: investor.bg

(24.08.2009)