Карта
Бележник ()

Днес отбелязваме Деня на Европа

Общество

На днешната дата преди 63 години френският министър на външните работи Робер Шуман прави стъпка към създаването на Европейския съюз. На 9 май 1950 г. Шуман призовава Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа реална стъпка към създаването на европейската федерация".

Той предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира Шуман, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си. Това предложение остава в историята като Декларацията на Шуман и се приема за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

Думите на Шуман, че "Европа няма да се създаде отведнъж, нито само с един-единствен план. Тя ще бъде изградена само с помощта на конкретни стъпки, създаващи преди всичко една действителна солидарност", се приемат като основополагащи за днешна обединена Европа. Речта му е вдъхновена от идеите на френския държавник и икономист Жан Моне.

Френското предложение се приема с готовност от Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург и през април 1951 г. те подписват договор, с който учредяват първата европейска общност - Европейска общност за въглища и стомана.
През 1985 г. ръководителите на страните от Европейската общност на свое заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава до днес този ден символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа.

Денят на Европа е повод за празнични изяви в много европейски държави. В България Представителството на Европейската комисия в България и Информационното бюро на Европейския парламент в България организират серия от събития.

Източник: http://www.dnevnik.bg/

(09.05.2013)