Карта
Бележник ()

Готов е проектът за реконструкцията на Борисовата градина в София

Екология

   Проектът за цялостната реконструкция на Борисовата градина вече е готов, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА. Предвижда се да бъдат преасфалтирани настилките на алеите и да се ремонтират поливните системи, ВиК мрежата, детските площадки, езерата, розариумите и парковото обзавеждане, посочи Фандъкова.

През тази година ще бъде изградено алейното осветление, ще се поставят камери и за видеонаблюдение. Работата по поставянето на осветителните тела и камерите ще започне още този месец, допълни столичният кмет. Общо 380 фенера ще бъдат поставени в централната част на парка, а други 100 електрически стълба ще има по страничните алеи. Камерите, които ще бъдат инсталирани в Борисовата градина, ще бъдат общо 31, като инвестицията в тях е на стойност 130 хил. лева.

Йорданка Фандъкова допълни, че предстои да се обяви процедура за избор на изпълнител на пешеходната зона по бул. "Витоша" между ул. "Неофит Рилски" и ул. "Алабин". Участъкът между бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Неофит Рилски" се ремонтира от изпълнителя на проекта на втория лъч на метрото.

Преди дни главният архитект на столицата Петър Диков съобщи, че ще бъдат направени някои промени в проекта за пешеходната зона. Премахват се предвидените кръгови кръстовища, обществената тоалетна и подземният паркинг между улиците "Солунска" и "Алабин".

Йорданка Фандъкова съобщи също така, че общинското предприятие "Паркове и градини“, което беше създадено през миналата година, от 2013 г. ще поддържа градината пред НДК и пешеходната зона на бул. "Витоша". В момента предприятието поддържа Борисовата градина и Южния парк, припомни столичният кмет.
Още миналата година Столичният общински съвет гласува да бъдат отпуснати 1 млн. лева за покупка на техника за най-новото общинско предприятие. То вече разполага с повече от 20 специализирани машини, включително два камиона за извозване на отпадъци и два трактора, които могат да почистват сняг и да смилат премахнати клони.
По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Екатерина Стоилова

Източник: www.investor.bg

(05.06.2012)