Карта
Бележник ()

Годишният ръст на фирмените кредити падна под 10%

Кредитиране

Темпът на нарастване на кредитите продължава да намалява, но все пак кредитирането в България се представя доста по-добре от това в еврозоната, показват данните на БНБ за баланса на банковата система към края на юли 2009 г.

Годишният прираст на заемите за предприятия падна по 10%, като към края на миналия месец е 7%. За една година портфейлът от кредити за корпоративния сектор се е увеличил с 2.078 млрд. лв., достигайки 32.204 млрд. лв.

През юли заемите за домакинствата се увеличават с 11.2%, или с 1.8 млрд. лв., като достигат 17.8 млрд. лв. За сравнение, в еврозоната през изминалия месец нарастването на кредитите е било символично, като годишният растеж е близко до нулата - едва 0.6% на годишна база по данни на Европейската централна банка. Ръстът за юни там е бил 1.5%, а за май - 1.8%.

Общият размер на кредитите за предприятия и граждани у нас е 50 млрд. лв.

На месечна база отбелязаният ръст у нас е подобен на този в еврозоната. През юли нарастването на кредитите за бизнеса е с 0.2%, като близките до нулата ръстове на месечна база са характерни от няколко месеца насам.

Източник: Строителстжо.инфо

(01.09.2009)