Карта
Бележник ()

Гарсониерите поевтиняват

Пазарът на имоти

Гарсониерите вече не са най-желаните жилища и цената им на квадратен метър пада значително. За първи път от години квадрат в едностайно жилище е по-евтин от същото пространство в просторен апартамент, сочат данните на Арко Недвижими имоти за търговията през януари.
Това показва, че кризата вече си отива. През последните години на криза малките жилища бяха много по-търсени от големите апартаменти. Сега обаче все повече хора търсят луксозни жилища с две и повече спални, увеличава се и делът на тези, които предпочитат еднофамилни къщи в покрайнините на големите градове и най-вече край София, коментират от консултантската компания Колиерс Интернешънъл.
Същата тенденция се наблюдава и при апартаментите от среден и нисък сегмент, отчитат от Адрес Недвижими имоти. Това е и причината по-малките жилища да губят от стойността си и да падат надолу в класацията за най-висока цена на един квадрат, коментират брокерите. Започва да се появява и разлика в цените на новопостроените и по-старите жилища, отчитат от ЕРА Недвижими имоти.
Според тях се очаква тази тенденция да се задълбочи, защото все повече хора търсят ново строителство, а предлагането на подобни имоти е ограничено. Проблемът при старите жилища, в това число и панелните апартаменти, не е толкова в състоянието на самите имоти, а на общите части, коментират брокерите.
Заради ограниченото търсене и увеличаващото се предлагане на нови апартаменти може да се очаква част от инвеститорите да се ориентират отново към строежите на нови жилищни сгради. Това със сигурност е добра алтернатива за хора, които досега са смятали да инвестират в изграждането на екоелектроцентрали, казаха от Адрес Недвижими имоти.

Източник: http://www.pariteni.bg/?tid=40&oid=108071
Снимка: Интернет

(05.03.2014)