Карта
Бележник ()

България и Сърбия ще си сътрудничат за развитие на приключенския туризъм

Туризъм

До дни ще бъдат представени общо десет съвместни българо-сръбски туристически дестинации

България и Сърбия ще развиват съвместно приключенски и екстремен туризъм. Това съобщи Александър Миличевич, първи съветник в Посолството на Република Сърбия в България, по време на българо-сръбски бизнес форум, организиран като част от Българския икономически форум.

„Сами не бихме могли да привлечем туристите, които се надяваме. Съвместно ще привлечем както български и сръбски туристи, така и европейски, а защо не и от целия свят. Имаме какво да покажем – природни забележителности и културно-историческо наследство”, коментира Красимир Кирилов, председател на Видинската търговско-промишлена палата, която също работи по съвместни проекти, включително и в сферата на туризма.

Миличевич отбеляза, че туристопотокът между България и Сърбия непрекъснато расте. През 2012 г. е отчетен 17 на сто ръст на туристическите посещения на сърбите в България. За същата година ръстът на българските туристи, посетили Сърбия, е още по-силен – 27 на сто.

Българите се насочват предимно към сръбските спа комплекси, докато сръбските се ориентират към Черноморието. Все повече сръбски граждани идват в България и за ски туризъм, посочи Георги Рачев от Управителния съвет на Българската асоциация на туристическите агенции.

До дни ще бъдат представени общо десет съвместни българо-сръбски туристически дестинации. Те са разработени по проекти, финансирани с европейски средства.

Участниците във форума се обединиха около мнението, че природните ресурси и културно-историческото наследство в източната част на Сърбия и в северозападната част на България не се използват пълноценно. В региона има възможности за зимен и ски туризъм, балнеотуризъм, риболов, кулинарен туризъм, екстремни и други спортове и други.

Същевременно регионът е сравнително слабо посещаван от туристи и има потенциал за растеж.

Източник: http://www.investor.bg

(15.11.2013)