Карта
Бележник ()

България, Италия, Португалия начело по спад в строителството

Строителство

Строителството в еврозоната се повиши през август за пети пореден месец, което е нов сигнал за съживяване на икономическата активност в региона.

Строителството в 17-те страни-членки се повиши през август с 0.5% след повишение с 0.7% през юли и с 1.5% през юни, показват днешните данни на Евростат. Но трябва да се има предвид, че това е най-слабото повишение от пет месеца насам.

На годишна база строителството в еврозоната се понижи с 4.7% през август след спад с 2.2% през предходния месец.

Днешните данни за еврозоната предполагат, че строителният сектор ще допринесе за икономическия растеж в региона през третото тримесечие на годината (за периода юли-септември).

За целия Европейски съюз строителният сектор отбеляза повишение през август с 0.4% след повишение с цели 1.3% през предишния месец, докато на годишна база (спрямо август 2012-а година) се понижи с 2.5% след спад с 1.2% през юли.

Евростат обаче оповести доста слаби данни за строителството в България на фона на позитивния тренд на сектора в останалата част на Европа. Според европейската статистика строителството в България се понижи през август с 1% на месечна база след добрия растеж с 1.2% през юли.

На годишна база строителството в нашата страна регистрира много солиден спад от 9.5% през август (след спад с 6.9% през юли), като по този негативен показател България беше изпреварена само от Португалия (спад с 12.8%) и от Италия (спад с 10.6%).

Най-солиден ръст на годишна база през август бележи строителството в Унгария (повишение с 14.6%), следвано от това в Румъния (8.9%), Испания (7%) и Швеция (5.0%). Днешните данни на Евростат за България потвърждават, че се запазва нестабилността в строителния сектор на страната през последните няколко месеца, като състоянието на сектора на годишна база остава доста по-слабо спрямо предходната година.

Източник: http://profit.bg

(18.10.2013)