Карта
Бележник ()

Българин е собственик на едно от най-скъпите жилища във Виена

Любопитно

Почти не минава седмица, в която световните медии да не публикуват информации как поредният милионер е инвестирал капиталите си в поредния луксозен имот. Търговия с недвижими имоти (предимно къщи и апартаменти), извършват почти всички известни личности от различни сфери на дейност – като се започне от холивудски звезди, мине се през политици и се стигне до бизнесмени. Тази седмица в списъка попадна и българинът Христо Христов. Той си купи един от най-скъпите апартаменти във Виена. Луксозната сграда се намира в непосредствена близост до катедралата „Свети Стефан” в центъра на австрийската столица. Шестетажната постройка разполага с апартаменти, чиято големина варира от 90 кв.м до 500 кв.м. Цената на квадратен метър е 25 000 EUR, като стойността на най-скъпото жилище надвишава 14 млн. EUR. Христов е купил един от най-евтините имоти в сградата. Въпреки това цената е над 2 250 000 EUR, съобщава австрийското издание Wirtschaftsblatt.
Особеното на сградата е, че разполага с луксозен SPA център, до всеки апартамент има личен асансьор, климатичната система е от най-ново поколение, което дава възможност за дистанционно управление чрез GSM дори от чужбина. Апартаментите на последните два етажа разполагат с тераси с 360-градусова панорама.
В луксозната сграда с имоти разполагат ски легендата Райнер Шьонфелдер, който обаче възнамерява да продаде жилището си. Той го е купил за 992 000 EUR и според брокери печалбата, която ще реализира спортистът, ще е много голяма. Алексей Ананиев е друг известен милиардер, решил да инвестира в покупката на апартамент с площ 800 кв.м. По данни на Forbes, състоянието на руснака възлиза на 1.7 млрд. USD. Хорст Пихлмюлер, собственик на веригата за домашна техника „Озирис”, също ще е съсед на българина, както и министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства, който е купил един от най-малките апартаменти.
53-годишиният Христо Христов е собственик на оръжейната компания „Сейдж консултантс”. В последните години фирмата на Христов се свързва с взривовете край Петолъчката и с приватизацията на ВМЗ – Сопот, припомнят от онлайн изданието „24 часа”. Преди години фирмата спечели множество обществени поръчки за доставка на техника за армията.

Източник: fakti.bg

(24.04.2013)