Карта
Бележник ()

Биосело и у нас - първо може да е село Любеново

Екология

     Кампания за сертифициране на село Любеново като първото в България биосело започват природозащитни организации у нас, предаде БТА.
 Селото се намира в община Никопол, а природозащитниците ще поискат от съответните държавни органи да бъде сертифициран всеки частен двор в селището, както и малък преработвателен цех за биопродукти като сокове, лютеница и вино. Това съобщи Албена Симеонова, председател на Фондацията за околна среда и земеделие.
   Като пример за искането си Симеонова посочи, че от години отглежда със своя екип биолозе в землището на Любеново. При обработката му не се използват химически торове за подхранване на почвата, както и химически препарати против вредители.
   За лозето се грижим както съм се учила от дядо ми - със син камък, и затова в гроздето няма остатъчни химикали, казва още тя. Трудът се отплаща с чудесно вино. По думите й то ще бъде дегустирано на първия в страната "Био-Зарезан".
   Празникът е посветен на лозата и екологията и се организира в Любеново на 14 февруари т.г. със съдействието на Българската асоциация за биопроизводство. Празнуваме и поради факта, че за първи път биопроизводителите в България получиха първи сред всички останали селскостопански производители агроекологичните плащания и с това бяха подкрепени в тяхната мисия да дават екологично чиста продукция, посочи още Симеонова.

Източник: inews.bg

(13.02.2012)