Банките ще определят лихвите по кредитите по един и същи модел

Кредитиране

“Държавата не увеличава и не намалява лихвите, тъй като сме в пазарна икономика и те трябва да се формират при пазарни условия. Това, което искаме да променим в действащите закони, е да направим формирането на лихвите да стане по-пазарно“, съобщи в ефира на „Нова телевизия“ депутатът от „Коалиция за България“ Румен Гечев.

Той обясни какви промени в нормативните актове планира правителството в тази насока. На първо място при определянето на лихвата всяка търговска банка добавя един компонент, определян от Кредитния съвет на съответната институция. „Всяка търговска банка по собствено усмотрение определя величината на този компонент“, коментира „червеният“ депутат.

Такъв подход в Европа няма, допълни Гечев и посочи, че лихвите ще бъдат формирани по „европейски механизъм“. Един от вариантите е лихвите да се определят спрямо индекса LIBOR или EURIBOR, обясни още той. Друг вариант е да бъде взет индекса СОФИБОР (определян от БНБ – бел.ред) или комбинация от индекси.

Според Гечев това ще намали стойността на лихвите, защото в момента те не се определят на пазарен принцип.

В момента някои от банките определят лихвите по кредитите „колкото им трябва, за да поддържа свръхвисока печалба“, категоричен беше още икономистът. Той  допълни, че банките трябва да работят на печалба, защото са бизнес организация.

С промените всички банки ще определят лихвите си по един и същи модел, но лихвените проценти ще бъдат различни, защото има пазарна конкуренция, убеден е Румен Гечев. Кредитният съвет вече няма да решава каква ще е стойността на компонента, определян досега.

Що се отнася до хората, които не могат да плащат вноските по кредитите си и са ипотекирали единственото си жилище, правителството предвижда защита чрез механизъм за продажба на жилището, спазвайки пазарните принципи, обясни още Гечев.

В момента оценката се прави от съдия – изпълнител. „Жилището може да има пазарна оценка 100 хил. лева, а той да го оцени на 47 хил. лева и да го продаде веднага“, смята още депутатът. „Банките гледат бързо да си възвърнат чуждите пари, които са дали на кредит и си връщат разликата от кредитополучателите“, допълни Румен Гечев, но посочи, че опрощаване на кредити не може да има.

Източник: http://www.investor.bg

(01.11.2013)