Червеница - геоложкият феномен над с.Кунино

Българските забележителности
Местонахождение:  област Враца, с. Кунино

Природният феномен Червеница е монолитен скален блок, издигащ се на повече от 150 м над речната тераса на р. Искър при с. Кунино, Врачанска област. Разположен е на около 46 км източно от гр. Враца и приблизително 120 км североизточно от гр. София.

Обектът се намира на входа на Карлуковския пролом, един от най-красивите карстови райони в България, на 300 м надморска височина. Изграден е от маастрихтски варовик — т.е. от варовик, утаен в края на горната креда преди около 70 млн. години. Варовиковият материал е кремав с кремъчни ядки. Червеница е отделена е от скалния венец на пролома чрез дълбок разлом, известен като Долни провод. Максималната височина на същинската скала е 72 м, но дълбоко изрязаната от р. Искър основа от пясъчник създава зрително усещане за много по-голяма височина. Дължината в направление запад-изток е 174 м като източната стена е силно пострадала от кариерата за добив на варовик, действала от 1922 до 1972 г.

Скалата се отличава от характерния пейзаж на дълбоко окарстения Карлуковски пролом чрез своята монолитност. Липсват тектонични напуквания, което е възпрепятствало разрушаването и образуването на характерните за пролома карстови форми. Тук варовиците имат леко червеникав оттенък, открояващ ги от общия бял фон на околните скали, откъдето произхожда и името на феномена.

В основата на Червеница се забелязва отворът на дългата само 16 м. пещера Свиня дупка. След голямата англо-американска бомбардировка над Враца на 24 януари 1944 г., когато е била бомбардирана и кунинската гара, в тази пещера е организирано импровизирано бомбоубежище.

През 50-те години на 20-ти век в източния край на Червеницата се разработва кариера за добив на варовик, а непосредствено в подножието й работи пещ за добив на вар.
През 1974 година скалният венец е обявен за природна забележителност. Съгласно изискванията на Закона за защита на природата, кариерата е изместена и разрушаването на обекта е прекратено.

Независимо че е обявена за природна забележителност, Червеницата не е популярна сред природолюбителите, а само сред местните хора, чиято асоциация за родно място се свързва именно с нея.

Районът е особено богат на природни забележителности: пещерите Самуилица 1, Самуилица 2 и Гълъбарника в землището на Кунино; Скалните кукли, Реселешките кукли, Калето, Купените и водопад Скока в землището на с.Реселец /11 км североизточно/; пещерата Проходна, срутището Струпаница, Провъртеника, както и известните пещери от Карлуковския карст в землището на с.Карлуково /30 км югоизточно/; Чуклите и Камарата в землището на с.Бресте /15 км северно/, Седларката при с. Ракита /35 км североизточно/. Всички посочени обекти понастоящем са включени в Регистъра на геоложките феномени на България и попадат в обхвата на геопарк Искърски пролом.

Транспорт

Село Кунино е разположено на ЖП линията София - Варна. Освен с влак е лесно достъпно и с автомобил по автомагистрала Хемус /Е83/ до с.Ябланица и оттам по второкласен път през гр. Роман.

Настаняване

Селото не предлага квартири за настаняване. На 17 км североизточно е разположен гр. Червен бряг, който разполага с тризвезден хотел.

Източници: http://mgu.bg/, http://bg.wikipedia.org/
Снимки: http://mgu.bg/, http://www.panoramio.com/Градска градина "Алжир"

Градска градина "Алжир" се намира в кв. "Банишора" от двете страни на бул. Христо Ботев, между ул. "Софроний Врачански" и ул. "Братя Миладинови".

Виж на картата

яз. Жребчево

Язовир Жребчево е четвъртият по големина язовир в България, разположен в красива подпланинска местност, до селата Баня и Асеновец, от община Нова Загора.

Виж на картата

Патриаршески манастир "Света Троица"

На 6 км северно от гр. Велико Търново се намира манастирът известен още като Асенов и Шишманов. Възникнал е през XI в., около 1070 г. Останките от стария манастир се намират на 1 км северно от сегашните манастирски сгради.

Биосферен резерват Чупрене

Резерватът е един от най-големите биосферни резервати в България, създаден през 1973 година, за да се запазят най-северните иглолистни гори на България. През 1977 година е включен в списъка на биосферните резервати по програма "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО.

Виж на картата

Водопад "Сини вир"

"Сини вир" е името на малък водопад, намиращ се на Медвенската река в близост до с. Медвен.

Виж на картата

Залив и резерват Болата

Болата е малък, красив залив и резерват на българското Черноморие. Намира се от северната страна на нос Калиакра, на около 6 км югоизточно от с. Българево, около 13 км от гр. Каварна в къщата посока, и приблизително на 74 км североизточно от гр. Варна.

Виж на картата

Пещера Водните дупки

Пещерата Водните дупки се намира в община Априлци, в пределите на Национален парк "Централен Балкан", на северния склон на масива на връх Ботев.

Виж на картата

Алботински скален манастир

А̀лботинският манастир е недействащ средновековен скален манастир, част от Видинска епархия.

Виж на картата

Узана - географският център на България

Узана - сърцето на Балкана. В своята прегръдка планината е съхранила това необикновено място, където можете пълноценно да се заредите със сила и с часове да се любувате на нейното величие и красота. Далеч от шума и суетата тук ще намерите щедро изобилие от багри, спокойствие и мир, ще зарадвате сърцето си с мелодията на птичите песни, с горския дъх и шепота на диви треви…

Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча"

Лопушанският манастир е разположен в Стара планина, в долината на река Дългоделска Огоста. Той е действащ и се състои от църква, жилищни и стопански сгради и белокаменна чешма, обградени от каменна стена.

Виж на картата

Музей на солта

Единственият по рода си музей в Източна Европа, посветен на производството на сол чрез слънчево изпарение на морската вода, гр. Поморие

Виж на картата

Резерват Тауклиман

Природният резерват Тауклиман е типично свлачище с дължина около 4 км, оформено между ръба на Добруджанското плато и морския бряг.

Базилика "Света София" - гр. София

Раннохристиянската базилика "Света София" е действащ православен храм в центъра на град София. Църквата е построена вероятно в началото на VIв. върху останките от раннохристиянски гробници от II - IVв. и руините на две по-ранни църкви от IV-Vв. Разположена е сред некропола на антична Сердика.

Виж на картата

Средновековна крепост "Моняк"

Крепост "Моняк" е една от най-големите и високо разположени крепости в Родопите край село Широко поле, област Кърджали

Виж на картата

Вакарелски манастир "Св. Петка"

Вакарелският манастир "Света Петка" е основан през ХХ в., а сега е периодично действащ. Функционирал е като женски манастир.

Виж на картата

Пещера "Утробата"

Уникален храм от времето на траките край село Ненково, област Кърджали

Виж на картата

Скален комплекс "Глухите камъни"

Мегалитният комплекс Глухите камъни е едно от най-големите тракийски светилища от пр.н.е., чиято сила продължава да действа и днес на всеки, който го посети.

Виж на картата

Крепост Кривус

Средновековна крепост, разположена върху живописна скала над река Арда край село Башево, област Кърджали

Виж на картата

Лъджански манастир "Св. св. Константин и Елена"

Лъджанският или Ивайловградският манастир "Св. св. Константин и Елена" е разположен близо до ивайловградския квартал Лъджа

Виж на картата

Раковишки манастир "Св. Троица"

Раковишкият манастир “Св. Троица” е основан през X-XI век и през периода на Средновековието е важен книжовен и духовен център в Бдинската област.

Виж на картата