ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Руен

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Руен

Руен е село в Югоизточна България. То е административен център на община Руен, Област Бургас.

В България съществува село със същото име, намира се в община Куклен, Област Пловдив.

Отстои на 45 км северно от гр. Бургас, на 65 км западно от гр. Бяла, на 90 км южно от гр. Шумен и на 410 км източно от столицата – гр. София.

Достъпът до село Руен се осъществява по асфалтов път. Обществен пътнически транспорт се осъществява между общинския център с. Руен и градовете Бургас и Айтос, както и до курортен комплекс Слънчев бряг.

Надморската височина на селото е 150 м. Климатът е умереноконтинентален с преобладаващо черноморско влияние. Зимата е сравнително мека, поради близостта до морето, пролетта е прохладна, лятото – с голям брой слънчеви дни, есента е продължителна и топла. Релефът е планински и равнинен.

Населението наброява около 2500 души. Селото е електрифицирано и водоснабдено. На територията на общината има пълно покритие на мобилните оператори. Осигурен е Интернет достъп. В селото са развити лозарството, овощарството, производството на ориенталски тютюн.

Селото разполага с община, читалище, полиция, целодневна детска градина, средно общообразователно училище, спортна зала, стадион. Специализирана извънболнична медицинска помощ от терапевт, невролог, педиатър, хирург, акушер-гинеколог, рентгенолог, лабораторен лекар, кардиолог и 7 души полувисш медицински персонал се оказва в медицински център. Неотложната медицинска помощ се обезпечава от филиала на Центъра за спешна медицинска помощ в гр. Бургас.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ:



Община Руен разполага с голямо дивечово разнообразие, което дава възможност за практикуването на лов.

В спортния клуб с. Руен тренира единственият в България отбор по мазни борби.

На 14 км южно от селото, в гр. Айтос можете да посетите къщата-музей "Ченгелиеви", къщата-музей "Петър Станев", църквата "Св. Димитър Солунски" с ценна иконопис, етнографския музей "Гергер". С годините градът е създал прекрасно оформен градински парк "Славеева река" - наречен така поради красивите песни на славеите по тези места. Скалният феномен "Трите братя" – символът на гр. Айтос - се намира в местността Казаните, в парк Славеева река. В парка има още ботаническа градина и зоопарк.

В гр. Бургас можете да посетите ОператаКукления театърМорската градина, която е идеално място за разходки и почивка. В рамките на Морската градина има малък зоопарк.  В гр. Бургас се намира и катедралата "Св. св. Кирил и Методий". В центъра на града можете да видите много възрожденски къщи и прекрасни архитектурни постройки.

Източници: obstinaruen.com, bg.wikipedia.org
Снимки:      Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: