ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Глава

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Глава

Глава е село в Северна България. Намира се в община Червен бряг, област Плевен

Отстои на 7 км североизточно от гр. Койнаре, на 20 км в същата посока от гр. Червен бряг и на 45 км западно от гр. Плевен. Съседното село Бреница е на 7 км северозападно, а гр. Искър е на 14 км североизточно. Столицата София е на 144 км югозападно. 

Намира се в Дунавската равнина в близост до Предбалкана, на левия бряг на р. Искър, а надморската му височина е около 62 м. Климатът е умереноконтинентален. Зимите са студени, а летата прохладни. 

Постоянното население наброява около 1375 души.

Селото е сравнително добре уредено - улиците са асфалтирани и осветени. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи. Мобилните оператори имат покритие. Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. 

В Глава функционират кметство, поща, читалище, основно училище, детска градина, магазини и заведения. Построени са православна и евангелистка църкви. За местните жители се грижи един общопрактикуващ лекар, а най-близката болница е в гр. Червен бряг, където работят и средни училища. Има футболен клуб и стадион. 

Според легендата името на селището идва от това, че хората водели животните си на паша в тези местност и отбелязали мястото с един кол, на който поставили череп на животно. Тази "глава" станала нарицателна за селото. 

Река Искър предлага чудесни възможности за воден туризъм, риболов, плаж, разнообразен отдих сред природата. Реката южно от Червен бряг все още протича в каньон, който макар и не така впечатляващ като Искърския пролом, е привлекателен туристически обект.

В село Бреница пък има ловна дружинка, тъй като в района има чудесни условия за практикуването на това хоби. 

В Плевен пък може да посетите три от 100-те Национални туристически обекта - Панорама Плевенска епопея, Регионален исторически музей и Мавзолея-параклис "Св. Георги Победоносец". Други интересни места в близост са паркът Кайлъка и Музеят на виното.

Източници: http://bg.wikipedia.org http://glava.selo.bg/
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: