ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Въбел

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Въбел

Въбел е село в Северна България. Намира се в община Никопол, област Плевен.

В град Търговище има квартал, който носи същото наименование. 

Отстои на 7 км южно от гр. Никопол и на 45 км североизточно от областния център град Плевен. Столицата София е на 210 км югозападно. 

Разположено е на плато в Дунавската равнина, като надморската му височина достига 175 м. Климатът е умерено-континентален с големи средногодишни температурни амплитуди. Зимата е тежка поради обилните снеговалежи и огромните преспи. Лятото е сухо и горещо, но почвата е подходяща за земеделие.

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Главните улици са асфалтирани и осветени. Изградени са електрическа и водопреносна мрежи. Всички мобилни оператори имат обхват.

Постоянното население наброява 773 души. 

Тук функционират кметство, читалище, магазини и заведения. Стоматолог и един общопрактикуващ лекар се грижат за здравето на местните жители. Най-близката болница е в гр. Плевен, докато учебни заведения има на територията на гр. Никопол.

Името на селото идва от думата "въбел", която означава дълбок кладенец, тъй като дълбочината на кладенците е около 40 м.

Интересни обекти, които може да видите са църквата, която е изградена от камък и олово, както и паметник на загиналите руски воини. 

Град Никопол е богат на забележителности чешмата "Елия"църква "Св. св. Петър и Павел", Никополската крепост, музея "Васил Левски" и др.

В Плевен можете да посетите три от 100-те Национални туристически обекта - Панорама Плевенска епопея, Регионален исторически музей и Мавзолея-параклис "Св. Георги Победоносец". Други интересни места в близост са паркът Кайлъка и Музеят на виното.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: