ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Синьо Бърдо

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Враца - с. Синьо бърдо

Село Синьо бърдо е разположено в община Роман, област Враца.

Отстои на 18 км югозападно от Роман, на около 30 км югоизточно от Враца, на 14 км в същата посока от Мездра и на около 100 км от североизточно от София.

Селото е разположено в полите на Средна Стара планина, в непосредствена близост до реките Искър и Малък Искър. Климатът се характеризира със студена зима, горещо лято и прохладни есен и пролет.

Населението наброява около 1000 души.

Синьо бърдо разполага с електропреносна и водоснабдителна системи, а канализацията е частично изградена. Има обхват на всички мобилни оператори, както и интернет и сателитна телевизия.  Има няколко магазина, кръчми, къщи за гости, дискотека. Фунционират детска градина и читалище. Най-близко разположените училища се намират в град Роман. Медицинското обслужване е поето от един общопрактикуващ лекар, а най-близката болница се намира в град Мездра.
Редовен автобусен и ж.п. транспорт свъзрват селото със София, Враца и цялата страна.

Възможности за туризъм:

Районът предлага отлични условия за лов и риболов. Околността е известна и с многото архелогически разкопки на Тракийски крепости. 
На 8 км от селото се намира Струпецки манастир. Тук туристите могат да видят църквата „Св. Николай Чудотворец” построена през XVI в.
Друга интересна забележителност е крепостта „Боженишки урвич”, намираща се на 15 км в село Боженица. Крепостта е изградена през Средноековието, но при археологически проучвания са установени следи от праисторически заселници. В близост има изграден хотел с басейн.

 

Източници: roman-bg.com, selo.bg
Снимки: интернет

 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: