ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Горен чифлик

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Горен чифлик

Горен чифлик е село в Североизточна България. То се намира в Община Долни чифлик, област Варна на 15 км от Шкорпиловци,на 40 км от Варна и на 22 км от морският бряг.

 

обща информация


Селото се намира в долината на река Камчия на надморска височина 30 м. Климатът е силно повлиян от близостта на Черно море - зимата е мека, а лятото - прохладно. Населението на селото наброява близо 1400 души.

инфраструктура


В Горен чифлик е изградена добра инфраструктура - кметство, ОУ „Паисий Хилендарски“, читалище „Любен Каравелов“, ЦДГ, църква „Св. Св. Кирил и Методий“, музей за бита на селото, ресторант, две библиотеки, лекарски кабинет, поща, няколко хранителни магазина. Пътищата са в добро състояние. Има редовен градски транспорт до гр. Варна и съседните села.
На 2 км от селото има селскостопанско летище.

 

природни дадености

На 20 км от селото се намира язовир Цонево - един от най-големите язовири в района, на 16 км се намира язовир Елешница. И двата язовира са зарибени и привличат любители на риболова от цяла България. В близост до Горен чифлик се намира уникалнате гора Лонгоз и вековни дъбови и букови гори. Покрай селото преминава река Камчия, а сред гъстите гори на местността Доанка има красив водопад. В землището на селото се отглеждат ябълки, билки, царевица, зеленчуци.

забележителности


До селото се намира дивечовъдна станция "Шерба" - най-старата държавна дивечоразвъдна станция у нас. В превод от френски името „Шерба” означава "красива гора”. Държавна дивечовъдна станция Шерба е създадена през 1934 г. Разположена е в северните склонове на Източна Стара планина с площ 13 500 хектара. Намира се на 75 км от летище Варна. Релефът е планински. Преобладават широколистните насаждения. В Шерба има два ловни дома. Станцията предлага и екотуризъм, фотолов, спортен риболов и туризъм с посещение на забележителностите в района на Северното Черноморие. "Шерба” е известна с богатите си популации от благородни елени, лопатари, сърни, диви свине и муфлони, фазани и бекаси. Сред хищниците предмет на лов са чакал, лисица и дива котка.
Тук е и царството на широколистните дървета. Вековни смесени гори от бук, дъб, габър, благун, цер, сребролистна липа покриват територията на стопанството.
Дали е възможно гостите на „Шерба” да срещнат самодиви в тези царствени гори? Защото според старо предание буковете и дъбовете са свещени дървета, в които живеят самодивите...

 

Източник: www.wikipedia.org; http://dolni-chiflik.acstre.com; http://www.nalov.com
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: