ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Голям манастир

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ямбол - с. Голям манастир

Голям манастир е село в Югоизточна България. То се намира в община Тунджа, Област Ямбол.

Отстои на около 34 км от югозападно Ямбол, на около 18 км югоизточно от Елхово и на около 13 км северно от Тополовград.

Разположено в подножието на Манастирските ВъзвишенияРелефът е равнинен, почвите – плодородни и подходящи за отглеждане на почти всички плодове и зеленчуци. 

Надморската височина  варира от 200 до 299 м.

Климатът е преходно-континентален, характерен за Горнотракийската низина. В по-слаба степен е влиянието на Черно море и Средиземноморието. По отношение на температурният режим районът е един от най-топлите в страната. 

Населението наброява около 400 жители.

Селището има поддържани шосета които го свързват със съседните села. Електрифицирано и водоснабдено, с покритие на всички мобилни оператори. Тук има читалище, магазини и редовни автобусни линии до близките села и градове. Най-близката медицинска служба е в съседното село Генерал Тошево. Основният поминък е земеделието. Добива се още желязна руда и габро.

Културни и природни забележителности

Красивата природа и чистият въздух привлича много любители на алтернативния и ловен туризъм. Манастирските възвишения предоставят отлични условия за разходка. Всяко от възвишенията е сякаш остров сред Горнотракийската низина, оградено отвсякъде с ниви, поляни и микроязовири. Откриват прекрасни гледки към Сакар - планина. При ясно време се вижда дори съседна Турция. Най-високият връх - Калето /600м/, се нарича от местните хора "Вулкана". Предполага се че преди много векове възвишенията са били остров, а върхът - действащ вулкан. В близост до самият връх има яма за която се разказват легенди че това е остатък от стария кратер на вулкана. Самите възвишения са покрити с необичайно големи камъни, сякаш остатъци от древна вулканична дейност.

Използвани източници: bg.guide-bulgaria.com, bg.wikipedia.org
Снимки: http://golman.orgfree.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: