ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Горна Бешовица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Враца - с. Горна бешовица

Горна Бешовица е село в община Мездра, област Враца.

Отстои на 14 км североизточно от Мездра, на 30 км източно от Враца, на 15 км северозападно от Роман и на 110 км от София. На 15 км преминава международния път Е -79.

Селото е разположено в Дунавската равнина, на брега на река Косматица. В землището се намира язовир „Горна бешовица”.

Районът е хълмист, надморската височина е около 400 м. Климатът се характеризира с топло лято и студена зима. Горна бешовица е известно като мястото с най-много слънчеви дни през годината в област Враца.

Постоянното население е около 200 души. Няколко семейства от Англия притежават имоти в селото. Има редовен транспорт до град Мездра.

Тук функционират магазин, църква, кметство. Изграден е модерен хотел, който предлага отлични условия за настаняване на туристи, както и фитнес, СПА и сауна. Най-близко разположените училище, детска градина и болница се намират в град Мездра. Регионът се отличава с изключително чистият си въздух и е чудесно място за отдих и туризъм.

 

Забележителности:

В Горна бешовица се намира и една от най–старите църкви – „ Свети Димитър”. Тя е построена преди Освобождението и е обявена за архитектурен паметник на културата.

Тук е разположена родната къща на професор Иван Фунев - български художник и скулптор, един от основоположниците на социалистическия реализъм в българската култура.

В близост е открито праисторическо селище, обявено за паметник на културата.

Източници: bg.wikipedia.org, hoteliv.eu
Снимки: panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: