ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Горна Митрополия

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Горна митрополия

Горна Митрополия е село в Северна България. Намира се в община Долна Митрополия, област Плевен

Отстои на 6 км западно от гр. Долна Митрополия, на 15 км северно от гр. Долни Дъбник и на 17 км северозападно от гр. Плевен. Столицата София е на 164 км югозападно. 

Намира се в район с равнинен релеф на надморска височина от около 101 м. Климатът е умерено-континентален с горещо лято и студена зима. Количеството на валежите е малко, като най-многобройни са през месеците май и юни. Често падат градушки.

Горна Митрополия е едно от големите села в общината и е добре поддържано - с асфалтирани и осветени улици. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи. Покритие имат и мобилните оператори. Редовен автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. 

Постоянното население наброява около 1830 души. 

Тук функционират кметство, основно училище, детска градина, читалище, църква, търговски обекти и заведения. За здравето на местните жители се грижат двама стоматолози и един общопрактикуващ лекар. Най-близките медицински център и болница ще откриете в Долна Митрополия, където работят и средни училища.

В района има три язовира, които се зарибяват и създават повече от добри условия за практикуването на спортен риболов. На язовир Вълчовец пък е изградена гребна база. 

В Долна Митрополия туристите могат да видят интересни исторически паметници, както и Музея на въздухоплаването. Тук често се организират състезания по супермото

Културното и архитектурно наследство е представено от археологическия резерват "Улпия Ескус", в село Гиген (37 км), който е обявен за паметник на културата с национално значение. Той представлява останки от римски и византийски град. 

В Плевен пък може да посетите три от 100-те Национални туристически обекта - Панорама Плевенска епопея, Регионален исторически музей и Мавзолея-параклис "Св. Георги Победоносец". Други интересни места в близост са паркът Кайлъка и Музеят на виното

Източници: http://bg.wikipedia.org http://uchilishta.guide-bulgaria.com
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: