ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Любен Каравелово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Любен Каравелово

Любен Каравелово е село в Североизточна България, част от община Аксаково, област Варна. Намира се на 25 км от гр. Варна, на 43 км от кк Златни пясъци, на 53 км от кк Албена и на 15 км от общинският център Аксаково.

обща информация


Населението му наброява около 1 600 човека. Надморска височина - 346 м. Релефът е равнинно-хълмист, като селото е разположено до красива широколистна гора, която предлага отлични възможности за лов. Климатът е умерено-континентален с ясно изразени четири сезона - студена, снежна зима, пъстра и свежа пролет, горещо лято и слънчева есен.

история

Старото име на селото е било Саръгьол. През 1878 година е преименувано на Любен Каравелов в чест на големият български енциклопедист, поет, писател, журналист, етнограф, поборник за освобождението на България от турско робство.

 

инфраструктура


В селото има основно училище, ЦДГ, читалище с библиотека и фолклорни клубове, хранителни магазини, православен храм, пощенски клон, клуб на пенсионера, малък парк с детска площадка, целогодишна конна база, сарашка работилница, стадион, фуражен завод. В близост до селото има язовир.
Инфраструктурата е добре организирана - селото е напълно електрифицирано и водоснабдено има централен водопровод, 4 селски чешми и около 60 кладенеца. Пътищата са в добро състояние. Транспортните връзки с Варна се осъществяват чрез автобусни линии №52 и №54.

природа


Селото е разположено сред красив и екологично чист район, с разнообразен релеф - редуват се зелени хълмове, гъсти гори и обширни полета, засети със слънчогледи. Природата е красива, а въздухът - чист. През лятото в къщата си в Любен Каравелово отмаря известният български оперен певец и педагог Калуди Калудов.

икономика


В селото функционира ферма за отглеждане на гъски, чиято продукция се изнася в ЕС. Много от местните работят в гр. Варна. Развива се също така и растениевъдство и зеленчукопроизводство. Плодородните земи в землището на селото се обработват от частни кооперации - като се отглеждат предимно слънчоглед и ечемик.
Селото има добър потенциал за развитие на селски, ловен, риболовен и еко-туризъм.

Източници: http://konnabaza.com/, http://www.narodnodelo.bg/
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: