ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Кабиле

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ямбол - с. Кабиле

Кабиле е село в Югоизточна България. То се намира в община Тунджа, Област Ямбол. 

Отстои на 6 км северозападно от гр. Ямбол, на 21 км югоизточно от гр. Сливен и на 39 км източно от гр. Нова Загора.

Селото се намира в подножието на последното възвишение на Средна гора – Зайчи връх. Релефът в областта е предимно равнинен, климатът е смесица между преходно – континентален и континентално – средиземноморски. Районът е един от най-топлите в страната, средната температура за месец януари варира между 0 и 1,5 C, а средната юлска – между 22,5 C и 23,5 C.

Населението наброява около 1080 жители.

Инфраструктура

Инфраструктурата е добре изградена – селото е изцяло електрифицирано, водоснабдено, има телефонна централа, кабелна телевизия и покритие на всички мобилни оператори. Редовни автобусни линии обслужват маршрутите по линиите с. Кабиле – Ямбол, както и Ямбол-с. Кабиле – с. Дражево - с. Хаджи Димитрово. На няколко стотин метра от Кабиле в северна посока предстои да минава трасето на автомагистрала Тракия.

В Кабиле има детска градина, читалище, ново футболно игрище, уютен хотел. В центъра се намира новопостроената сладкарска къща, а в началото на селото предприемачи са направили модерна конна база с цел развитие, популяризиране и възраждане на традициите на конния спорт в тази част на България. Предстои откриване на ресторант и нов хотел, изграждане на аптека и модерен Спа център. За по-голямата част от къщите в селото има проект за модернизиране с цел развитието на селския туризъм и популяризирането на селището в България и по света.

В центъра на Кабиле се намира селската чешма, която има доста модерен вид. До нея има изградена детска площадка и кът за отдих.

Туристически и културни забележителности

Днешното село Кабиле се намира на територията на най-значимия и най-голям тракийски античен град. Архитектурните останки са впечатляващи, като голяма част от тях са консервирани и реставрирани. Откритите находки са експонирани в археологическия музей в селото.

На 1 км южно от Кабиле се намира женският манастир „Успение на Св. Богородица“. Манастирът е основан около извор с вода, за която се смята, че е лековита. Като женски манастир, обителта е съществувала до падането на България под турско робство. Смята се, че последния български патриарх - Патриарх Евтимий е посетил манастира на път към своето заточение в Бачковския манастир.

На около 1 км източно от Кабиле се намира местността Ормана — гора с обособен в нея парк с детски люлки и пързалки. Тази местност е често посещавана, тъй като е подходяща за пикници.

Всяка година през месец февруари в селото се провежда кукерски празник (т.нар. Кукеровден). Кукерската група от Кабиле е лауреат на национални и международни фестивали в Полша, Франция и Чехия. Към читалището има танцова, коледарска, певческа и детска фолклорни групи, които съхраняват българския автентичен фолклор и танци.

Използвани източници: bg.wikipedia.orgbg.guide-bulgaria.comrock-cut.thracians.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: