ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Беглеж

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Беглеж

Беглеж е село в Северна България. Намира се в община Плевен, област Плевен

Отстои на 27 км северно от Плевен и на 33 км южно от Ловеч. Село Катунец е на 8 км южно, Бежаново е на 8 км западно, а Бъркач е на 8 км северно. Столицата София е на 140 км югозападно. 

Автобусен транспорт свързва селото с останалите населени места. 

Беглеж се намира в Дунавската равнина, а надморската му височина е 239 м. Климатът му, макар и умерен, се характеризира с цикличност на сезоните - меките зими се редуват със сурови, дъждовните и прохладни лета със сухи и горещи. 

Постоянното население на селото е около 780 души. 

Тук функционират кметство, църква, основно училище, детска градина, магазини, кръчми, аптека и клуб на пенсионера. Медицинска помощ може да получите в болничните заведения в град Плевен.   

Туризъм и забележителности

Местните са направили етнографски музей в един от частните домове. Друга забележителност е църквата "Възнесение Господне".

Край селото минават река Катунешка и река Барата, която се влива в близката река Вит. Това създава отлични условия риболов. Районът е екологично чист, изключително подходящ за лов, отдих и туризъм сред живописните каньони на реките. Наблизо е екопътека Чернелка (12 км), както и пещера Капчука.
В района на Беглеж има много пещери, които си заслужават да бъдат разгледани. 

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: