ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Лепица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Лепица

Лепица е село в Северна България. Намира се в община Червен бряг, област Плевен

Отстои на 10 км северозападно от гр. Червен бряг и на 59 км югозападно от гр. Плевен. Съседните села Чомаковци и Сухаче са съответно на 3 км източно и на 4 км югозападно. Столицата София е на 134 км в същата посока. 

Разположено е в Дунавската равнина, а надморската му височина е около 129 м. Климатът е умереноконтинентален и се характеризира с подчертано студена зима и горещо лято. 

Постоянното население наброява 448 души. 

Лепица е сравнително добре уредено село - главните улици са асфалтирани и осветени. Има изградени електрическа и водопреносна мрежи. Мобилните оператори имат покритие. Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места.

В селото работят кметство, читалище, магазини и заведение. Лекарска помощ ще получите в съседното село Чомаковци, където функционират също аптека, училище и детска градина, а най-близката болница е в гр. Червен бряг. 

Туризъм и забележителности

Тук има стадион, както и футболен клуб. Православният храм "Св. Богородица" е построен през 1925 г. и е реновиран. 

В центъра се издига паметник на загиналите във войните. 

В района може да разгледате пещера Мечата дупка, както и останките от праисторическо селище в местността Стражица. В живописната местност Кленовит са разкрити три надгробни могили има и чешма с планинска вода. 

Река Искър предлага чудесни възможности за воден туризъм, риболов, плаж, разнообразен отдих сред природата. Реката южно от Червен бряг все още протича в каньон, който макар и не така впечатляващ като Искърския пролом, е привлекателен туристически обект.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: