ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Търнак

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Враца - с. Търнак

Село Търнак е разположено в община Бяла слатина, област Враца.

Отстои на 10 км югоизточно от Бяла слатина, на 60 км североизточно от Враца, на 11 км в същата посока от с. Попица, на 16 км южно от Кнежа, на 20 км северозападно от Койнаре и на около 130 км от София.

Разположено е в Дунавската равнина, на брега на река Гостиля. Климатът се характеризира с топло лято и студена зима.

Населението наброява около 1600 души. Семейства от Англия имат закупени имоти в селото.

Търнак е носител на титлата „Златен печат”. отличието се присъжда от Официалното представителство на уникалните селища в Европа за принос към авторитета на европейската култура и усилията за запазване на културно-историческото наследство.

Разполага с  напълно изградени елетропреносна и водоснабдителна системи, но няма канализация. Има интернет връзка и кабелна телевизия. Функционират хранителни магазини, кръчми, основно училище, детска градина и читалище. Най-близко разположените медицински центрове се намират в Бяла слатина.
Редовен автобусен и ж.п. транспорт го свързва с общинския град, Червен бряг и София.

Туризъм и забележителности:

Местата, които гостите на Търнак могат да посетят са:


Църквата ”Св.Архангел Михаил”, построена през 1884г. Тя е обявена за архитектурен паметник на културата.
Паметникът на загиналите в Освободителната война.
В землището на селото са открити множество тракийски надгробни могили от бронзовата и желязната епохи. При проучването им са открити находки от керамика, глинени лампи, монети и др.

Селото има добри възможности за развитие на риболовен туризъм- на около 5 км се намира язовир „Еница”, а на 13 км преминава най-дългата българска река Искър.

Всяка година на Архангелов ден се провежда събор.

Икономика:

Основен поминък на местното население е селското стопанство. В Търнак се намират завод за месопреработка, фармацевтичен завод и предприятие за хлебни изделия.
През 2002 г. е стартиран проекта „Билки и заетост”, който ще се използва за обучение за култивиране на билки, производство на семена и разсад и др.

Източници: selo.bg, ehoottarnak.blogspot.com
Снимки: bg.guide-bulgaria.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: