ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Неново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Неново

Неново е село в Североизточна България, част от община Провадия, област Варна. Намира се на 17 км от гр. Провадия и на 73 км от гр. Варна.

oбща информация

Село Неново е разположено на североизточен склон обрасъл с вековни гори. От двете страни на склона от северозапад тече Мостенската река, на североизток Коришката, които се сливат под селото към дълбоката долина на Боаза. Платото до село Неново /600м надморска височина/ е едно от най-високо разположените плата във Варненска област. Неново е заобиколено със следните местности: "Курията"- с вековните си букови и дъбови дървета, "Борума"- местност на която има равнинна обработваема земя и пасища откъдето погледнато на изток се вижда Провадийското плато, на север се вижда местност "Тавшана"/стар турски вилает/ над с.Невша. На запад се вижда платото над Мадарския конник и местност "Содоолу", в която има красив скален манастир. На юг селото с обработваемите равнинни и плодородни ниви.
Климатът е умерено-континентален, повлиян от близостта на източните склонове на Стара планина. Лятото е прохладно, есента - дъждовна, зимата - студена с обилни снеговалежи, а пролетта - слънчева. Надморска височина - 280 m.  Население - 59 човека. Старото му име е Леново.

история

Антроположки изследвания се провеждат за да се докаже теорията, че местните хора може би са преки наследници на основателите на първото българско царство. Известно е, че селото е заселено от седем рода, около 1595 г.
През местността "Боаза" /което на турски означава "планински проход"/, в миналото е минавал път, а над него има скален манастир и великолепен водопад/Свата/, който в миналото захранвал две воденици и една тепавица. Водите след това са напоявали великолепните зеленчукови и овощни градини около селото.

инфраструктура

В селото има голяма чешма с чиста изворна вода, хранителен магазин. Запазена е църквата “Св.Възнесение Господне”. Пътищата са в добро състояние.  В миналото Неново е било едно от най-оживените села в района. В наши дни селото е почти обезлюдено, но ни най-малко не е загубило от своето очарование и красота. Заобиколено е от уникално красива природа, гъсти вековни гори, каменисти хълмове, малки водопади, бистри сладководни извори.
Традиционният поминък на местните жители  са земеделието /пшеница,ечемик,царевица,слънчоглед/ и животновъдството /говеда,овце,кози,свине/. Развива се и пчеларството.

 

Забележителности

В непосредствена близост до селото се намират три скални манастира. На 3 км северно от селото има два скални манастира. Първият е с 9 килии и се намира в местността Содолски рид, а вторият - с 15 килии, е в Неновския боаз. В някои от килиите има запазени рисунки – човешки маски и конник. Северно от Неново при с. Невша, близо до магистралата към Варна, е големият скален манастир с над 40 килии. В основите и тук ще открием множество издълбани кръстове и стилизирани животински фигури.

 

Източник: интернет
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: