ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Стефан Караджа

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Стефан Караджа

Стефан Караджа е село в Североизточна България, част от община Вълчи дол, област Варна. Намира се на 60 км от гр. Варна, на 30 км от гр. Добрич и на 20 км от гр. Вълчи дол.

обща информация

Климатът е умерено-континентален, с ясно изразени четири сезона - горещо лято, топла есен, студена зима с обилни снеговалежи и слънчева пролет. Релефът е предимно равнинен. Надморска височина - 275 м. Население - 900 жители.

история

Село Стефан Караджа е едно от най-старите села в България. Основано е през 1573 г. и през 2003, селото чества 430 г. от създаването си. Старото име на селото е било Караджот.

инфраструктура

В селото има професионална гимназия по земеделие и горско стопанство, ОУ, читалище, ЦДГ лекарски кабинет, поща, кметство, хранителни магазини, ресторант, кафене.
Селото е напълно водоснабдено и електрифицирано. Пътищата са в добро състояние. Ежедневен автобусен транспорт свързва селото с гр. Варна, гр. Вълчи дол и околните села. В района на селото има пълно покритие на всички мобилни оператори, телефонна централа, сателитна телевизия.
На 3 км от селото има язовир и малка река - чудесни места за риболов и отдих сред тишина, спокойствие и красива природа.
Основният поминък на хората в селото е земеделието. Земите около селото са плодородни, климатът е благоприятен и в близост до селото няма индустриални производства - отлични предпоставки за развитие на еко-производства.


Източник: интернет
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: