ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Каменец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Каменец

 Каменец е село в Северна България. Намира се в община Пордим, област Плевен

В България има още две населени места, носещи същото наименование - в община Момчилград, област Кърджали и в община Стралджа, област Ямбол

Отстои на 14 км югоизточно от гр. Пордим и на 34 км в същата посока от гр. Плевен. Село Одърне е на 6 км западно, а столицата София е на 193 км югозападно. 

Разположено е в Дунавската равнина, на бреговете на реките Барата и Шаварна, на надморска височина от около 117 м. Климатът е  умерено-континентален и сравнително сух. Зимата е особено студена, пролетта - топла, а лятото е изключително горещо.

Постоянното население наброява 968 души. 

Автобусен и железопътен транспорт го свързват с останалите населени места. Главните улици са асфалтирани и осветени. Изградени са електрическа и водопреносна мрежи. Всички мобилни оператори имат обхват.
В Каменец се намира авиобаза, която в момента не работи. 

Тук функционират кметство, поща, читалище с певчевска група, детска градина, магазин и заведение. Един общопрактикуващ лекар и един стоматолог са поели грижата за здравето на местните жители. Най-близкото училище е в съседното село Одърне, а болница работи в гр. Плевен.
Голяма част от жените, живеещи в селото, работи в частния шивашки цех. 

Църквата в селото датира от преди 130 години, като през 2009 бива напълно реставрирана. 

В землището му има тринадесет могили, като в някои от тях са намерени тракийски гробници и погребални урни. През 1908 год. е изкопана стара тракийска каменна гробница, която може да бъде видяна в Археологическия музей в гр. София.

Името Каменец произлиза от това, че първите хора се заселили в местността Камъка, където извирала хубава студена вода от камениста пещера. 

До селото е разположен едноименен язовир, който е подходящ за любителски риболов и освен това е местообитание на различни видове птици. 

В Плевен може да посетите три от 100-те Национални туристически обекта - Панорама Плевенска епопея, Регионален исторически музей и Мавзолея-параклис "Св. Георги Победоносец". Други интересни места в близост са паркът Кайлъка и Музеят на виното.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: