ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Рогозен

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Враца - с. Рогозен

Ро̀гозен е село в Северозападна България. Попада в границите на община Хайредин, Област Враца.


Намира се на около 17 км югоизточо от с. Хайредин, около 45 км североизточно от гр. Враца и приблизително 155 км от гр. София в същата посока.
Релефът е хълмист и надморската височина на селото варира от 80 до 170 м. Климатът е умерено континентален - зимата е студена, а лятото горещо.

Селото е електрифицирано и водоснабдено с покритие с на всички мобилни оператори.
Транспортната мрежа е много добре развита – автобусни линии свързват Рогозен с гр. Лом /60 км северозападно/, с. Хайредин, гр. Оряхово /37 км североизточно/, гр. Бяла Слатина /23 км югоизточно/, Враца и София.

Рогозен е голямо и добре уредено село с население около 1070 души, на чието разположение са кметство, поща, църква, читалище, основно училище, детска градина, библиотека, киносалон, младежки клуб, клуб на пенсионера. Има няколко хранителни магазина и заведения, детски кът, малък парк и две чешми за питейна изворна вода.

Грижата за здравето на населението е поета от един общопрактикуващ лекар. Стоматолог има в с. Хайредин, а специализирана помощ може да се получи в някой от медицинските центрове във Враца.

Забележителности и туризъм:

В третата неделя на юни се провежда традиционният събор на Рогозен с музика, песни, танци и посрещане на гости.

За името на селото има две предположения. Първото е, че мястото, където сега е разположено, било мочурливо и растял буен папур, от който изработвали рогозки. От тук и името Рогозен. Второто предложение извежда името от бръмбарите рогачи, с които изобилствала съществувалата преди години по тези места гъста гора.

Районът на селото е много живописен. Покрай него минава река Бързина, а на километър западно е язовир Рогозен, подходящи за отдих и риболов.

Името на селото става изключително популярно след като в Рогозен е открито най-голямото тракийско съкровище на територията на България - Рогозенското. Съкровището тежи повече от 20 кг и се състои от 108 фиали, 54 канички и 3 чаши, общо 165 предмета от сребро с висока проба, някои от които - позлатени.
Датировката е сравнително широка: от края на VI до първата половина на IV век пр.Хр. Предполага се, че съкровището е било притежание на местен тракийски владетелски род от времето на най-големия разцвет на тракийската култура.
Открито е на двe части. Първата част от 65 предмета е открита случайно през есента на 1985 г. в двор на къща. В началото на следващата година в същия двор на 4 метра разстояние от първия куп археолози откриват и останалите 100 предмета. Рогозенското съкровище е обявено за находката на века. Голямата част от него се съхранява в Регионален исторически музей - Враца, а около 20 съда са притежание на Националния исторически музей в София.

Източници: http://bg.guide-bulgaria.com/http://bg.wikipedia.org/, http://www.hayredin.com/
Снимки: http://www.hayredin.com/, интернет.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: