ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Лазарово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Лазарово

Лазарово е село в Северна България. То се намира в община Кнежа, област Плевен.

Отстои на 11 км южно от гр. Кнежа, на 19 км северно от гр. Червен бряг и на 52 км западно от гр. Плевен. Съседните села Търнак, Еница и Бреница са съответно на 7 км северозападно, на 7 км южно и на 4 км североизточно. 

Климатът се характеризира с горещо лято и изключително студена зима, като в района се достигат оптималните зимни температури, докато надморската му височина достига 155 м. Лазарово е разположено на два хълма, от двете страни на малка река, която местните хора наричат "барата".

В този район виреят всякакви земеделски култури. Развито е и животновъдството. В селото има много подпочвени води, особено в ниските части. Там са запазени в оригиналния им вид две стари чешми.

Постоянното население наброява около 466 жители. 

Туризъм и забележителности

Тук са запазени някои от изконните български празници като "Традиционната национална вечер", която се провежда всяка година в навечерието на 3 март. Тогава бабите вадят от скриновете старите носии, с които навремето са се кипрели по празници техните майки и баби. Организира се конкурс за най-оригинална носия, надпяване и надиграване. "Съборът" на селото се празнува на 21 ноември - Архангеловден по стар стил.

Селото е известно с офроуд трасето си "Студената падина" и се превръща в любима дестинация на почитателите на този спорт.

Църква "Свети Архангел Михаил" е с подновена камбана.

Старото име на Лазарово е Струпен. В селото е роден партизанинът Лазар, чието име то носи днес.

Близо до селото се намира едноименният язовир Еница, който заедно с богатите на дивеч местности и протичащата само на няколко километра р. Искър, създава отлични условия за практикуването на риболов и лов.

Източници: bg.wikipedia.orgbg.guide-bulgaria.com
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: