ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Граничар

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Граничар

Граничар е село в Югоизточна България, в Община Средец, Област Бургас.

Намира се в планински район - в близост до турската граница. Отстои на 36 км южно от общинския център - гр. Средец, на 65 км южно от гр. Бургас, на 76 км западно от гр. Царево.

История: Старото име на селото е Тикенджа. Жителите му са взели дейно участие в Илинденско Преображенското въстание през 1903 г. Селото е било пункт за подпомагане на революционното движение в Одринско.
Релефът е планински - пресечен, но проходим. Най-високата точка е връх Батак чешме (508м). Климатът  е със средиземноморско и черноморско влияние. Зимата е сравнително мека, но поради липсата преграда за студените северни нахлувания понякога се появяват резки застудявания.  Лятото е слънчево и не така горещо, поради близостта със Черноморският басейн. Въздухът в района е чист, свеж, приятен за дишане и не отстъпва на района на Сандански.
Населението е около 30 души.

Културни и природни забележителности - селото е с чиста и автентична природа. Следи са останали от времето на Траките до днес. Околностите са с живописна природа и богати на дивеч и предлагат отлични условия за лов и туризъм.



Източник: http://bg.wikipedia.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: