ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Славовица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Славовица

Славовица е село в Северна България. Намира се в община Долна Митрополия, област Плевен.

В България има още едно населено място, носещо същото наименование в община Септември, област Пазарджик.

Отстои на 19 км северозападно от гр. Долна Митрополия, на 11 км северно от гр. Тръстеник и на 31 км северозападно от гр. Плевен. Съседните села Ореховица и Гиген са сътветно на 15 км югозападно и 13 км северно. Столицата София е на 181 км югозападно. 

Разположено е в Дунавската равнина, а надморската му височина е около 136 м. Климатът в района е умерен и се характеризира със студена зима и горещо лято, количеството на валежите е малко.

Постоянното население наброява около 580 души. 

Централните улици са осветени и асфалтирани. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи. Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Мобилните оператори имат покритие. 

Тук функционират кметство, читалище, магазин и заведение. Един общопрактикуващ лекар е поел медицинското обслужване. Медицински център има в Долна Митрополия, а най-близките училища и детски градини са в Тръстеник. 

Туризъм и забележителности

 

В съседното село Ореховица е събрана музейна експозиция. Там могат да бъдат видени останки от антично селище, крепост Калето и античен водопровод, както и природните забележителности - местностите Лагера, Ореша и Парка.

Културното и архитектурно наследство е представено от археологическия резерват "Улпия Ескус", в село Гиген, който е обявен за паметник на културата с национално значение. Той представлява останки от римски и византийски град.

В Плевен пък може да посетите три от 100-те Национални туристически обекта - Панорама Плевенска епопея, Регионален исторически музей и Мавзолея-параклис "Св. Георги Победоносец". Други интересни места в близост са паркът Кайлъка и Музеят на виното.  
 
Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: