ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Калиманци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Калиманци

Калиманци е село в Северо-източна България, част от община Суворово, област Варна. Отстои на 14 км. от гр. Варна, на 8 км. от летище Варна, на 4 км. от магистрала "Хемус" и природния феномен Побити камъни, на 20 км. от к.к. "Златни пясъци".

обща информация

Старото име на Калиманци е Гевреклер. Надморска височина - 360 м.Постоянно живущи 314 души, от които с постоянна регистрация са само 80 жители. Останалите са от Англия, Ирландия, Уелс, Холандия, Германия, Индия, Испания, Дания и Русия.
Районът предлага чудесни възможности за развитие на лов, риболов и селски туризъм. Калиманци е селото с най-много чужденци в България. Екологично чистият район, прохладното лято и меката зима предлагат възможности и за отдих и туризъм.

транспорт

Благоприятният релеф и близостта до голям икономически, административен и образователен център какъвто
е град Варна са в основата на сравнително добре развитата транспортна система на община Суворово -асфалтови пътища до всички населени места, железопътна линия за връзка с град Варна и град Добрич.

инфраструктура


В селото има читалище с библиотека, хранителни магазини, етнографски комплекс "Калимански хан". Тук се
намира и най-старата църква в района - "Св. Св. Кирил и Методий" осветена през 1838 г. До селото има зарибен язовир, в който любителите на риболова могат да ловят таранка, шаран и каракуда. На 1 км от селото се намира малко летище, където се предлагат частни уроци по летене, разходки със самолет, а в момента се правят постъпки за организирането на чартърни полети.
Водопроводната мрежа, електроснабдяването, АТЦ и покритието на мобилните оператори правят условията за живот в селото комфортни.

икономика


На територията на Калиманци се намират и работят няколко производствени предприятия, които осигуряват прехрана на жителите на Калиманци и околните села: завод за микропродукти, където се преработват около 80 тона варовик годишно за нуждите на стъкларската и химическа промишленост; кариера за добив на пясък; асфалтова база; цех за преработка на риба.

Забележителности

  • Етнографски комплекс "Калимански хан" се състои от конна база, гълъбодрум, хотел, механа, барбекю,чеверме, изба, лятна градина, охраняем паркинг. Носител е на много награди за най-добър етнографски и туристически комплекс. Предлага пълноценна почивка в автентична българска атмосфера, с възможност за много развлечения - конна езда /свободна или с инструктор/; конен туризъм, разходка с файтон, шейна или каруца; офроуд с джип или ATV; разходка с хеликоптер по избран маршрут; организиране на пикници; шоу с гълъби; езерце с риба и раци; седемнадесет уникални стаи; три апартамента; самостоятелна къща за гости; механа със сто и двадесет места; лятна градина със сто и петдесет места; изба с дегустация на домашни вина и ракии; домашни гозби приготвени на пещ, чеверме; домашен хляб;
  • В с. Калиманци се намира и най- големият и модерен гълъбодрум в страната. В него отглеждат спортните си гълъби над 200 варненци. По време на състезания птици са пускани от Прага, Виена, Букурещ и други европейски градове.
  • Конна база “Калиманци”- Варна, част от етнографски комплекс „Калимански хан”, е създадена през 2007 г. Конната база е разположена на площ от 10 дка и разполага с конюшня с 20 бокса с 24 -часово видеонаблюдение, с летен падок от 200 дка и собствена писта от 1500 м. Конна база "Калиманци" предлага прекрасни условия за конна езда в околността. Отглеждат се главно коне от породите ТИНКЕР, БЕЛГИЙСКИ ТЕЖКОВОЗ, ШОТЛАНДСКО ПОНИ и ЧИСТОКРЪВЕН АНГЛИЙСКИ КОН, всички внос от квалитетни конюшни в Холандия, Англия и Ирландия.

Източник: www.tinker-bg.com, www.pigeon-bg.com/hotel.php, http://www.suvorovo.bg
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: