ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Хайредин

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Враца - с. Хайредин

Ха̀йредин е село в Северозападна България. То е административен център на община Хайредин, Област Враца.


Разположено е на левия бряг на р. Огоста, на около 33 км югозападно от гр. Оряхово, около 30 км северно от гр. Козлодуй, около 60 км северно от гр. Враца и приблизително 170 км от гр. София в същата посока.
Релефът е равнинен и слабо хълмист като средната надморска височина е 53 метра. Климатът е умерено континентален със студена зима и горещо лято.

Селото е електрифицирано и водоснабдено. Има покритие на всички мобилни оператори.
Транспортната мрежа е много добре развита – автобусни линии свързват Хайредин с околните села и градовете Козлодуй, Оряхово, Враца и София.

Хайредин е голямо и добре уредено село с население около 1600 души, на чието разположение са кметство, поща, църква, осветена през 1862 г. и съществуваща и до днес, читалище, средно общообразователно училище, детска градина, библиотека, младежки клуб, клуб на пенсионера и дом за възрастни хора. Има няколко хранителни магазина и заведения. В района на Хайредин се намира и лековит минерален извор.

Грижата за здравето на населението е поета от един общопрактикуващ лекар и един стоматолог, а специализирана помощ може да се получи в някой от медицинските центрове на гр. Враца.

Забележителности и туризъм:

Според местни популярни твърдения селото е създадено през 1574 г., когато Хайредин Паша, владетел на областта, дава земя на 4 семейства да се заселят и създадат поколение. В негова чест селото носи името му. В действителност обаче, името Хайредин, което е турско по произход и означава „добро от вярата”, е измислица и е дадено на село Ередин от местни полуграмотни даскали след Освобождението.
Съборът на Хайредин е на Петковден /27 октомври по стар стил/ и се празнува в последната седмица на месец октомври.

Селото е приятно място за живеене и отдих с възможност за риболов и развитие на селски туризъм. То попада в плодородната местност Златията, в която има 122 вида птици, от които 28 са вписани в Червената книга, а 53 са с европейско значение. Голямата дропла и Малката белочела гъска се срещат единствено в Златията.

Гостите на Хайредин могат да се разходят до близката пещера Хомичина дупка (изкуствено издълбана с дълбочина 19 м и ширина 17 м) или да посетят:

  • Националния археологически резерват "Августа", разположен на 5 км северно от с. Хърлец /19 км североизточно от Хайредин/. При разкопки са разкрити останки от крепост с три порти и тринадесет кули.
  • Националния исторически музей на Козлодуй - филиал “Параход Радецки”. Корабът-музей е реставриран през 2012 г. Той е единственият плаващ музей на Балканите.

Източници: http://hairedin.selo.bg/http://bg.wikipedia.org/, http://www.hayredin.com/, Мирела

Снимки: http://www.hayredin.com/, интернет.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: