ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Пчелник

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Пчелник

Пчелник е село в Североизточна България. То се намира в община Долни чифлик, област Варна, на около 50 км от гр.Варна. Старото му име е Кованлък. Населението му наброява над 1500 човека. Надморска височина - 8 м.

 

история


Началото му е сложено по време на Турското робство, в края на XV век от Джемал бей. След походите на Владислав Варненчик 1443-1444 година, турския султан Мурад II дошъл до извода, че за по-лесна отбрана на империята, трябва да започне заселването на турци в северната и северо-източната България. За тази цел той издава заповед за заселване в тези земи. По сведения от турски документи в северо-източна България идват турци от Кюрдистан. В землището на село Пчелник /Кованлък/ Джамал бей разположил пчелните си семейства, което дава името и на селото.

инфраструктура

Село Пчелник е потънало в зеленина и е обкръжено от вековни букови и дъбови гори. Въздухът е кристално чист. В района няма индустриално замърсяване. Пътната мрежа е добре организирана и поддържана. В селото има: основно училище, действащо читалище с богата библиотека, ЦДГ, православен храм, хранителни магазини и супермаркет, обществен парк, кафенета и ресторанти, 2 бензиностанции, медицински пункт, зъболекарски кабинет. Има редовен автобусен транспорт до гр. Варна и околните села.

На 3 км от селото има голям язовир с контролиран достъп, който привлича риболовци от близо и далеч. Зарибен е с шаран, сом и щука. В района се отглеждат зърнени и маслодайни култури и билки /жълт кантарион, мента и магарешки бодил/. До селото има големи масиви засадени с ябълкови дръвчета.

забележителности

  • В местността Доанка, разположена близо до селото има красив водопад.
  • Православен храм "Възнесение Господне", построен в началото на миналият век. Храмът е бил почти разрушен, но е възстановен със средства от община Долни Чифлик и по проект "Красива България".
  • Природен парк Лонгоза - вековна гора, през която се вие река Камчия. Лиани, достигащи понякога до 50 метра дължина, образуват в най - влажните й части непроходима завеса. Гората е изключително гъста, обрасла с огромни вековни дървета - брястове, ясени, дъбове и кленове. По бреговете на реката расте папур, тръстика, жълти и сини перуники, блатни лютичета и красиви водни лилии.

ОБЩЕСТВЕН ЖИВОТ

Народното читалище „ В. Левски-1924” в с. Пчелник разполага с библиотека от над 9000 тома литература, оборудвана по проекта „Глобални библиотеки”. Читалището има над 60 членове, детски вокална група „Пчеличките”, групи за модерни и народни танци.
През 2010 г. читалището печели проект на „Глобални библиотеки”, чрез който придобива оборудвана зала с четири работни станции, компютърна зала и мултимедия. Има и клуб „Приятели на книгата” и клубове, за малки и възрастни, за изучаване на народни хора.
Повече информация, както и събития, организирани в читалището можете да видите в: Facebook: Народно читалище село Пчелник, YouTube: Читалище Пчелник, Pinterest: НЧ "Васил Левски - 1924", както и на сайта http://selopcelnik.alle.bg
Източници: г-жа Надя Борисова email: [email protected]) и http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: